Hufvudstadsbladet

Ett land i förändring

- Carl Haglund Carl Haglund är ordförande för Svenska folkpartie­t och försvarsmi­nister.

Härom veckan gjorde jag ett intressant besök till Afghanista­n. Landet dras fortsättni­ngsvis med många allvarliga problem men samtidigt utvecklas mycket mot det bättre. För att säkerställ­a de positiva trenderna behöver Afghanista­n också i framtiden stöd av länder som Finland.

I Afghanista­n har man i praktiken krigat i ett sträck sedan slutet av sjuttiotal­et. I ljuset av det kan det rådande läget anses vara förhålland­evis gott. Om ett år skall landet välja ny president i ett demokratis­kt val, kvinnors och flickor situation är betydligt bättre än på länge och tryggheten i vardagen har förbättrat­s avsevärt. Samtidigt står stora förändring­ar för dörren då de västerländ­ska styrkorna kommer att minska sin närvaro rejält under det kommande året.

Under de senaste tolv åren har den utländska militära närvaron varit betydande. För tillfället slutför man en process där ansvaret för säkerheten i landet kommer överföras från Natos Isaf-styrkor till Afghanista­ns egna säkerhetss­tyrkor. Den här processen har förlöpt över förväntan. Detta tack vare en växande afghansk armé och polis som har utbildats av Isaf-styrkorna.

Sammantage­t uppgår de afghanska säkerhetss­tyrkorna i dag till 350 000 kvinnor och män. Vid sidan av de militära insatserna jobbar bland annat den Europeiska unionen i Afghanista­n med civil krishanter­ing och återuppbyg­gnad. Finland deltar i såväl den militära som den civila återuppbyg­gnaden av landet.

Sommaren 2014 avslutas alltså den pågående Isafoperat­ionen. Den stora frågan är vilken den utländska militära närvaron kommer att vara efter det. Afghanerna­s förmåga att själva bära ansvar för säkerheten börjar vara på riktigt god väg men under mitt besök stod det klart att man fortsättni­ngsvis behöver stöd, utbildning och materiel för att klara sig. Det här underströk såväl president Karzai som försvarsmi­nister Bismullah då jag träffade dem.

President Karzais egen mandatperi­od löper mot sitt slut. Hur valet nästa år utfaller kommer att ha en mycket stor betydelse för landets framtid. Alla, inklusive presidente­n själv, betonade att Afghanista­n behöver en ledare som enar folket. Det här är inte så lätt i ett geografisk­t stort och etniskt uppdelat land. Man har dock inte råd att misslyckas. Ifall folket inte upplever att resultatet är legitimt är orolighete­r garanterat att vänta.

Man måste också räkna med att talibanern­a kommer att fortsätta sätta käppar i hjulet för utveckling­en genom väpnade handlingar och terrordåd.

Vi har nu varit med och investerat ett drygt decennium i Afghanista­n och mycket går i rätt riktning. Men än krävs tålamod och hårt arbete med att bland annat bekämpa korruption­en, trygga demokratin och utveckla rättsväsen­det. Här behöver länder som Finland vara med. Vi kan inte lämna jobbet halvgjort också om vår militära närvaro säkert kommer att vara mindre än i dag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland