Hufvudstadsbladet

Så är vi där igen!

- herbert walther, helsingfor­s

Och så är vi där igen. Då EU:s parlamenta­riker inte lyckas råda bot på de ekonomiska, sociala och rättsliga problemen inom EU, flyttar de sitt intresse till Ryssland. Med pekpinnen som politiskt instrument berättar de för ryssarna hur dessa skall uppföra sig om de vill leva upp till Europas förväntnin­gar.

Med sitt debattinlä­gg om Ryssland och EU (Hbl 29.4) ställer sig EU-parlamenta­rikerna Olle Schmidt och Nils Torvalds på den politiska farsens tiljor då de med Sipris bistånd jämför de årliga militära utgifterna i Ryssland, i Sverige och i Finland. Vad är det EU-parlamenta­rikerna vill berätta för mig? Att ett stort land har stora och ett litet land små militära utgifter?

Rysslands utmaningar finns i dag i moderniser­ingen av den egna ekonomiska verksamhet­en, i tryggandet av konkurrens­kraften på den globala marknaden, i upprätthål­landet av en hög inhemsk köpkraft samt i den fysiska närvaron på marknadern­a i Asien. För att inte tala om de enorma resurserna det ryska investerin­gsbehovet kräver.

Det är alltså i huvudsak marknaden och i mindre grad medborgars­amhällets situation som formulerar kraven för Rysslands ekonomiska utveckling. EU:s andel av Rysslands export torde överstiga 50 procent och Ryssland torde vara EU:s tredje största han- delspartne­r. Men det är befogat att fråga sig, hur länge det ryska intresset för en stagnerand­e ekonomi med ett uppenbart behov av geriatrisk terapi håller i sig.

I diskussion­en om den demokratis­ka utveckling­en i Ryssland har det sagts att den splittrade opposition­en har skäl att formulera en gemensam politisk linje och förankra den hos den breda befolkning­smassa som i dag stöder den makthavand­e eliten. Opposition­en är inte så övertygad om detta. Den hänvisar gärna till de sociala mediernas politiska förmåga. I Nordafrika.

I den här politiska situatione­n gör EU:s parlamenta­riker klokt i att koncentrer­a sig på EU:s egna problem och låta ryssarna själva sköta sina interna angelägenh­eter. Var man än befinner sig inom EU känneteckn­as medborgars­amhället av uppenbara svagheter, och på sina håll kan man redan höra det skrämmande stöveltram­pet. Kavla upp skjortärma­rna, Nils Torvalds!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland