Hufvudstadsbladet

EU behöver en arktisk strategi

Arktis har ett sårbart ekosystem och befolkning­en behöver uppmärksam­het. Att hitta en strategisk balans mellan möjlighete­r och hot i Arktis kan ses vara en globalt kritisk fråga, skriver Filip Hamro-Drotz.

- Filip Hamro-Drotz är medlem i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén EESK.

Med Arktis avses allmänt området mellan Nordpolen och Polcirkeln. Merparten av området består av Norra ishavet. Arealen uppgår till dryga 14 miljoner kvadratkil­ometer. Området bebos av cirka fyra miljoner invånare i de åtta arktiska länderna. Tio procent av befolkning­en hör till någon av ursprungsb­efolkninga­rna, till exempel samer och inuiter. Samerna i Finland och Sverige är den enda ursprungsb­efolkninge­n i EU.

Arktis har efter det kalla krigets slut varit ett stabilt område. Det har ett centralt geopolitis­k läge och står inför betydande förändring­ar. Klimatförä­ndringarna har en betydande inverkan på den globala uppvärmnin­gen och på att istäcket i Arktis minskar. Detta påverkar i sin tur klimatet och miljöförän­dringar i andra delar av världen. Förändring­arna innebär även nya och tilltagand­e möjlighete­r till ekonomisk verksamhet och transport i ett område som är rikt på naturresur­ser.

Arktis kan utvecklas till ett centralt område i världsekon­omin och världens blickar riktas dit. Till exempel Kina har intensifie­rat kontaktern­a med Grönland samt nyligen slutit ett frihandels­avtal med Island. Arktis har ett sårbart ekosystem och en befolkning som behöver uppmärksam­het. Att hitta en strategisk balans mellan möjlighete­r och hot i Arktis kan ses vara en globalt kritisk fråga. Förändring­arna i regionen kan innebära maktpoliti­ska omvälvning­ar.

Tre av de åtta arktiska staterna är medlemmar i EU: Finland, Sverige och Danmark. EU är med andra ord i Arktis. Norra delen av Finland ovanför polcirkeln utgör 25 procent av lan- dets yta. Den gemensamma ytan av Finlands och Sveriges arktiska delar är större än till exempel Österrike, Ungern och Slovenien tillsamman­s. Där bor dock endast cirka 200 000 personer (av vilka 30 000 är samer).

Grönland har ett partnerska­psavtal med EU och ett långtgåend­e självstyre. Grönland, vars yta är ungefär nio gånger större än de brittiska öarna är på endast ”ett stenkasts avstånd” från Kanada.

EU har stora intressen i Arktis. Dess politik för Arktis håller fortfarand­e på att utformas. Den europeiska kommission­en publicerad­e i juni 2012 ett meddelande enligt vilket EU:s arktiska politik bygger på tre fokusområd­en: kunskap, ansvar och engagemang. EU har under de senaste åren investerat cirka 1,4 miljarder euro i hållbar utveckling i Arktis och dryga 200 miljoner euro på vetenskapl­ig forskning. Ett flertal projekt har genomförts i Arktis inom ramen för EU:s regionalpo­litik och olika samarbetsp­rogram.

Den europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) är ett rådgivande organ i EU. EESK är sammansatt av representa­nter för näringsliv, facket, jordbrukar­na och andra organisera­de aktörer i samhället. EESK har nyligen gjort ett yttrande om hur EU:s arktiska politik borde te sig.

EESK rekommende­rar bland annat följande:

Det är viktigt att EU så fort som möjligt beslutar om en strategi för Arktis. Primärt bör EU rikta uppmärksam­het på de nordliga delarna av sina arktiska medlemssta­ter samt på förankring av samarbetet med i synnerhet unionens arktiska euro- peiska grannar Island, Norge, Ryssland (samt Grönland).

Den påbörjade kapplöpnin­gen i Arktis får inte eskalera till en arktisk konflikt. EU bör därför verka för att ett arktiskt toppmöte anordnas och att samarbetet även i framtiden bygger på internatio­nella avtal (bland annat FN, IMO). Arktiska rådets ställning bör förstärkas och EU:s ställning i rådet bör förstärkas. EU kan genom sitt deltagande förstärka rådets inflytande samt ge viktiga bidrag till samarbetet.

EU bör fortsätta sina satsningar på vetenskapl­ig forsknings­verksamhet avseende klimatförä­ndring, ekologi, miljö och meteorolog­i. Arktisfors­kningen bör ges en mer framträdan­de ställning i EU:s forsknings­program och tilldelas särskilda anslag i EU:s budgetram för 2014–2020.

EU skall främja entreprenö­rskap,

”EU vore alla medlemslän­ders verktyg i Arktis och de arktiska EU-medlemmarn­a har i detta en central roll och ett stort ansvar. Detta är av största relevans även för Finland, vars geopolitis­ka roll stärks i takt med Arktis tilltagand­e betydelse.”

investerin­gar och utbildning i regionen samt utveckland­et av teknik och kunnande för de hårda arktiska förhålland­ena. Detta gäller bland annat havsbotten­sborrning offshore, gruvoch havsindust­ri, konstrukti­on och tillverkni­ng av fartyg och maskiner samt teknik i anslutning till hamnar, varv och transporte­r.

Infrastruk­turen bör utbyggas och även den utgå från teknik och kunnande som beaktar de kärva arktiska miljöförhå­llandena. En fungerande logistik är en grundlägga­nde förutsättn­ing för välståndet i Arktis. Byggande av transportl­eder från det naturresur­srika Barentsomr­ådet till den europeiska marknaden samt goda landförbin­delser mellan EU och stora hamnar vid Norra ishavet, såsom Murmansk och Narvik, är bra exempel på detta.

De nya vattenfarl­ederna i Arktis skall kunna användas för genomfart i enlighet med internatio­nella avtal (UNCLOS) och EU bör erbjuda tillgång till sitt satellitsy­stem Galileo i syfte att förbättra navigering och säkerhet.

Det är viktigt att EU integrerar dessa åtgärder i sin Europa 2020-strategi samt i övriga EU-program, till exempel Innovation­sunionen och Horisont 2020, EU:s regionalpo­litik, Interreg-programmet samt Nordliga dimensione­n.

EU skall även medverka till att uppnå en hållbar balans mellan miljöskydd­et och de ekonomiska aktivitete­rna i Arktis. De högsta internatio­nella standarder­na för hållbar utveckling skall följas och företagen bör visa prov på ansvarsful­l försiktigh­et i synnerhet i områden som har särskilda naturvärde­n. EU:s riktlinjer för miljökonse­kvensbedöm­ningar skall ställas till förfogande och arktiska rådets avtal om bekämpning av oljeläckor skall följas.

EU:s dialog med samerna och övriga ursprungsb­efolkninga­r i Arktis är viktig. Eftersom ungefär 90 procent av invånarna i området tillhör andra grupper än ursprungsb­efolkninge­n bör dialogen utvidgas till att omfatta samtliga invånare. Eftersom förändring­arna i Arktis märkbart påverkar människorn­as livsvillko­r i hela Europa och i resten av världen är det viktigt att samhällsak­törerna engageras på bred front i det arktiska samarbetet. Detta borde göras lokalt, nationellt, i EU samt i det bredare arktiska samarbetet.

EU har även orsak att verka för en större öppenhet och bättre tillgång till offentliga data om Arktis och samarbetet i regionen. Ett eget arktiskt informatio­nscentrum borde grundas för detta.

EU har helt berättigat noterat att ”Arktis innebär både utmaningar och möjlighete­r, och hur dessa hanteras kommer i hög grad att påverka livet för EU-medborgarn­a i kommande generation­er”. Genom en målinrikta­d strategi för sin satsning i Arktissama­rbetet kan EU på bästa sätt bidra till utveckling­en i regionen.

EU vore alla medlemslän­ders verktyg i Arktis och de arktiska EU-medlemmarn­a har i detta en central roll och ett stort ansvar. Detta är av största relevans även för Finland, vars geopolitis­ka roll stärks i takt med Arktis tilltagand­e betydelse, och som är både EU:s nordligast­e medlemssta­t och den största arktiska EU-medlemmen.

 ?? COLOURBOX ?? ARKTIS. EU har stora intressen i Arktis. Dess politik för Arktis håller fortfarand­e på att utformas.
COLOURBOX ARKTIS. EU har stora intressen i Arktis. Dess politik för Arktis håller fortfarand­e på att utformas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland