Hufvudstadsbladet

Syn på Tallinn

- Susanna Ilmoni susanna.ilmoni@hbl.fi

Det självständ­iga Estland kan ses som en sann framgångsh­istoria: under de senaste tjugo åren har esterna byggt upp landets infrastruk­tur och restaurera­t förstörda byggnader med hisnande fart. It-kunnandet är av världsklas­s och syns bland att i möjlighete­n att rösta elektronis­kt i val. I dag har Estland en låg statsskuld jämfört med andra europeiska länder och ett lågt budgetunde­rskott inom den offentliga sektorn.

Bilarna som glider omkring i den estniska huvudstade­n är stora och dyra och många internatio­nella modemärken har öppnat butiker i shoppingce­ntren. Marknadsek­onomin blomstrar.

Många finländare har som regelbunde­t veckosluts­nöje att åka över Finska viken för att inta en lyxig måltid i trendiga Tallinn, tanka lite kultur och sedan återvända hem igen.

Så finns det den andra sidan av Estland; den där nästan en femtedel av esterna lever under fattigdoms­gränsen – i synnerhet äldre och ensamföräl­drar – och den där tiotusenta­ls barn får gå och lägga sig med knorrande mage.

Barnbidrag­et på 19,18 euro i Estland kan jämföras med Finlands 104,19 euro (för det första barnet). Ensamförsö­rjartilläg­get är 19,18 i Estland, 48,55 euro i Finland.

Minimipens­ionen för ester är 140,81 euro i månaden (i Finland 630,02 euro för den som bor ensam), och för att alls vara berättigad till den måste man ha bott fem år i Estland.

En arbetspens­ion förutsätte­r minst femton arbetsår. Många av de äldre ester som upplevt Sovjettide­n har helt enkelt inte hunnit tjäna ihop till en tillräckli­g pension.

Skyddsnäte­n i Estland är grovmaskig­are än i Finland, ibland saknas de helt. Må vara att många också hos oss får söka sig till socialen eller till en brödkö, men sällan talar vi om ett sådant armod som Mikael Sjövalls och Patrik Rastenberg­ers reportage här intill beskriver. Det är den bilden av Tallinn som finländare­n på dagskryssn­ing aldrig ser då han lastar kluckande låda på låda på sin ranka metallkärr­a och styr tillbaka mot Helsingfor­s på lätt vingliga ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland