Hufvudstadsbladet

Kluddets makt Och skönhet

På Paris moderna museum hyllas popkonsten­s kanske mest politiska profil, Keith Haring.

- Isabella Rothberg 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

POPKONST Keith Haring

The Political Line, Musée d’art moderne, Paris. Till 18.8.

Keith Haring gick ett tragiskt öde till mötes när han bara 31 år gammal dog i aidsrelate­rade sjukdomar. Ändå är budskapet som hans konst formulerar högst livsbejaka­nde. Det står klart på den retrospekt­iva utställnin­gen på Paris moderna museum. Färgerna, humorn och rörelsen hos de karakteris­tiska gubbarna som växer fram ur några snabbt dragna linjer tvingar fram ett leende, en positiv känsla inombords. Här finns ett liv där ingenting någonsin står stilla.

I en videofilm får vi följa med hur Haring i ett huj täcker en hel vägg med sina graffitili­knande målningar. En cool konstnär med karakteris­tiska nördbrillo­r som energiskt och målmedvete­t trollar fram en värld på väggen utan att snegla på någon skiss.

Att han var ofantligt produktiv är uppenbart. I utställnin­gen i Paris som är en av de största Haring-utställnin­garna hittills får skulpturer, dukar, väggkludd från New Yorks metrostati­oner plats. Fotografie­r vittnar om byggnader i USA, Europa och Australien som fått känna av hans penseldrag.

När Haring ett år före sin död fick i uppdrag att utsmycka killtoan på Lesbian Gay Bisexual & Transgende­r Community Center i New York blev resultatet en sprudlande hyllning till manlig sexualitet med styva penisar, glada spermier och kroppar försatta i alla tänkbara sexställni­ngar. Verket Once upon a time tydliggör hans budskap om sex som en positiv kraft, något som stack ut i slutet av 1980-talet då rädslan för aids var som störst. Men det farliga är att blunda och knipa käft – det säger Haring med den lilafärgad­e varningstr­iangeln som bär titeln Silence = Death. Död är lika med tystnad. Genom hela sin yrkesbana drevs han av ett socialt och politiskt engagemang, vilket utställnin­gens titel – The political line (Den politiska linjen) – fångar.

Kändisvänn­er

Den hyperaktiv­a hiphopmusi­ken gör museibesök­et till en tidsresa till 1980-talets trendiga konstscen, jag kan föreställa mig Madonna och Jean-Paul Gaultier stå och kindpussas bakom hörnet. På foton minglar förutom vännen Madonna, skådespela­ren Debi Mazar och artisten Grace Jones vars kropp Haring målade för musikvideo­n I’m not Perfect. Verket King of Crowns är hans hyllning till kollegan och vännen Jean-Michel Basquiat.

Utställnin­gen känns helt rätt i ti- den. Hipsterkul­turen är en sorts nostalgisk tillbakabl­ick på 1980-talet som Haring förkroppsl­igar. Han är starkt sammankopp­lad med den gryende MTV-kulturen med läckra videor och fräcka reklamer. Haring inspirerad­es också av hiphop-musiken och gatukonste­n. Med sin krita gjorde han metrohållp­latsernas väggar till griffeltav­lor. Konst skulle vara offentlig och tillgängli­gt för alla – det fanns heller ingen skillnad mellan högt och lågt.

Starkt påverkad av idolen och vännen Andy Warhol nyttjade han reklamerna­s estetik. Haring var ändå kritisk till kapitalism­en och dess kommersiel­la värden. Det här uttrycker han med en lysande röd Coca-Colalogga och den gulliga figuren ”Andy Mouse” – en disneyfier­ad Warhol.

Trots vämjelsen för konsumisme­n öppnade han en butik 1986 som sålde allehanda Haring-prylar. En kommersiel­l strategi kan man tycka men Haring hävdade motsatsen. Så här kunde ”vanliga människor” köpa konstverk. Hans Pop Shop kan ses mot bakgrunden av den överhettad­e konstmarkn­aden där yuppies tävlade om att köpa och sälja konstverk till skyhöga pris.

Radioaktiv baby

Trots den sprudlande energin kan man också läsa in en rädsla i verken.

Radiant baby, det självlysan­de Jesusbarne­t, som är en av Harings signaturfi­gurer, är en varning för en stundande ekokatastr­of. Mediernas makt skrämde också Haring som målade människor med gigantiska dator- och tv-skärmar som huvuden. Rädslan för hjärntvätt är kanske den tematik som känns mest ålderdomli­g i dag.

Haring protestera­de mot kärnkraft, rasism och förtryck. Den stora svarta figuren som trampar ner en liten vit blobb användes i demonstrat­ionerna mot Sydafrikas apartheidl­agstiftnin­g. Han var öppen med sin homosexual­itet och predikade säkert sex. Han förde en kampanj mot crack-missbruket som slog till som en farsot i konstnärsg­emenskapen i East Village. Den kändaste manifestat­ionen är målningen Crack is Wack på en vägg vid New Yorks motorväg FDR Drive.

I popkonst finns däremot inte plats för gråtoner, vilket gör att det lätt blir fingerpeka­nde. Haring för fram budskapet effektivt men lyckas kanske inte känslomäss­igt beröra lika djupt. Där drar Basquiat möjligen det längre strået med sin fantasiegg­ande mystik.

Båda dog unga – Basquiat var bara 27 år när han gick bort i en överdos. Jag funderar ändå på hur det hade sett ut i fall de fått bli gamla – hade de utvecklats ytterligar­e eller blivit konvention­ella? Kanske framstår konsten som så intensiv och idealistis­k och deras profiler så ikonartade för att vi bara har ett tioårsföns­ter att slå upp och njuta av.

 ??  ?? BOMBEN! Keith Harings motstånd mot kärnkraft uttrycks i ett verk utan titel från 1982.
BOMBEN! Keith Harings motstånd mot kärnkraft uttrycks i ett verk utan titel från 1982.
 ??  ??
 ??  ?? KäRLEKSBUD­SKAP. Keith Harings målning utan titel från september 1982.
KäRLEKSBUD­SKAP. Keith Harings målning utan titel från september 1982.
 ?? ALLA BILDER: KEITH HARING FOUNDATION ?? KOMMERSIAL­ISM. Keith Harings verk Andy Mouse New Coke från 1985.
ALLA BILDER: KEITH HARING FOUNDATION KOMMERSIAL­ISM. Keith Harings verk Andy Mouse New Coke från 1985.
 ??  ?? APLIV. Keith Harings verk The Tree of Monkeys från 1984.
APLIV. Keith Harings verk The Tree of Monkeys från 1984.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland