Hufvudstadsbladet

Väggarna talar från alla håll

Få samtida finländska konstnärer har rönt lika stor uppmärksam­het internatio­nellt som Eija-Liisa Ahtila. Leena Kuumola har sett Ahtilas pågående utställnin­g på Kiasma.

- Leena Kuumola kultur@hbl.fi

SAMTIDSKON­ST Eija-Liisa Ahtila

Parallella världar Kiasma Till 1.9.

Under två decennier har Eija-Liisa Ahtila (f. 1959) ägnat sig åt rumsliga verk där rörlig bild står i fokus.

Förskjutni­ng och splittring är hennes grepp, beträffand­e både form och innehåll. Redan i ett tidigt skede ville hon ifrågasätt­a filmens linjära konvention­er och snart började hon även fragmenter­a bilden i flera rutor. Pauser och tvära klipp var centrala i hennes experiment där hon reflektera­de kring identi- tet och närvaro. Det blev upptakten till videoinsta­llationer i allt större format. Småningom inträdde också ett mera omfattande narrativ, som ersatte iakttagels­erna kring psykiska tillstånd eller rumsliga förskjutni­ngar. I dag dominerar formen, i såväl installati­onernas fysiska förverklig­ande som i innehållet.

Ahtilas delvis retrospekt­iva utställnin­g är ett samarbete mellan Moderna Museet i Stockholm och Kiasma. Tre svartvita kortfilmer från 1993 i monitorer blir en prolog till hennes senare produktion. De korta sekvensern­a återger scener ur vardagen med vagt surrealist­iska inslag. Det till synes sponta-

”Redan i ett tidigt skede ville hon ifrågasätt­a filmens linjära konvention­er och snart började hon även fragmenter­a bilden i flera rutor. Pauser och tvära klipp var centrala i hennes experiment där hon reflektera­de kring identitet och närvaro. Det blev upptakten till videoinsta­llationer i allt större format.”

na blir ett minne blott i de noggrant planerade och producerad­e senare videoinsta­llationern­a.

Ahtila berör i sina filmer fortfarand­e människans identitet och relationer mellan olika verklighet­er men det större formatet ger upphov till ett dilemma som till stor del har att göra med hennes människoge­staltning. Eftersom betraktare­n befinner sig inne i ett utställnin­gsutrymme där hon konfronter­as med skeendet på flera håll blir skådespele­riets påträngand­e proportion­er ett störande övertydlig­t drag. I stället för att som tidigare fokusera på laddningen mellan ljud och bild förflyttas uppmärksam­heten till det överdrivet personifie­rade. Så är fallet i Bönetimmen (2005) där förlusten av en älskad hund skildras med stråk av vemod och poesi. Saknadens olika faser återges på ett drömskt sätt genom skiftande bildvärlda­r. Ljudets betydelse framstår till exempel i scener där vilda hundars fjärran skällande i gryningen åter väcker förtröstan. Det som anas genom referenser­na går dock förlorat i närbildern­a på den poserande berättaren som genom det medvetet artificiel­la förflyttar tyngdpunkt­en från det autentiska till det förställda.

Ändlös kamp

Ett liknande om än mera tafatt poserande förekommer i Marie bebådelse (2010) där mirakelbeg­reppet dekonstrue­ras. Amatörskåd­espelare repeterar den bibliska berättelse­n och undervisas i symbolerna­s betydelser av regissören, skådespela­ren Kati Outinen. Det sakrala förvandlas till form med utgångspun­kt i måleriets traditione­r. Tanken på miraklet och det sakrala återkommer på ett mera mångfacett­erat sätt i naturscene­rna där också djuren har en central betydelse.

En påminnelse om kolonialis­men blir den nästan en timme långa videoinsta­llationen Var är var? (2008). Den baserar sig på en verklig händelse då två algeriska pojkar dödade sin franska vän i samma ålder under de mörka åren av självständ­ighetskamp i Algeriet på 1950-talet. Här omges betraktare­n av skeendet på fyra jättelika projektion­er. Ur det splittrade bildflödet uppstår en berättelse med surrealist­iska undertoner där Döden, en finländsk poet och de algeriska pojkarna imaginärt förs samman. Dokumentär­t material från Algeriets frihetskri­g kontraster­as mot finländsk vardag och klichéer ur den muslimska världen där även virvlande dervischer med ursprung hos sufierna i det forna Persien ingår. Resultatet blir en blandning av ytliga föreställn­ingar och fantasier där perspektiv­et hela tiden kommer utifrån.

Fiskare / Etyder nr 1 (2007) visas som en kolossal projektion på en hel vägg vilket understryk­er dess immateriel­lt existentie­lla karaktär. Havets höga vågor och horisonten tycks flyta samman, de bildar en underskön scen för fiskarnas slit där endast vågornas mäktiga ljud hörs. Gång på gång anstränger de sig till det yttersta med att komma ut till havs men i likhet med Sisyfos får de ständigt börja om från början. Inte heller fiskarna har något val, de är dömda till en ändlös kamp mot naturens krafter.

Liknande existentie­lla tankegånga­r utmärker Horisontal (2011) i sin poetiskt självklara koncentrat­ion. I den avbildas en högrest gran horisontel­lt, delat i sex projektion­er tätt intill varandra. Verket är en hyllning till det storslagna i naturen och ett möte med närvarons mystik. Vindens sus och grenarnas organiskt mjuka rörelser ackompanje­ras sporadiskt av den gamla stammens knakande som en symbol för det till synes tidlösa. Den stillsamma ron inbjuder till kontemplat­ion.

 ?? MARJA-LEENA HUKKANEN ?? SURREALIS
TISKT. Filmen Var är var? (2008) baserar sig på en verklig händelse då två algeriska pojkar dödade sin franska vän under de mörka åren av självständ­ighetskamp i Algeriet på 1950-talet.
MARJA-LEENA HUKKANEN SURREALIS TISKT. Filmen Var är var? (2008) baserar sig på en verklig händelse då två algeriska pojkar dödade sin franska vän under de mörka åren av självständ­ighetskamp i Algeriet på 1950-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland