Hufvudstadsbladet

Kontiola tror på

Ett smakprov av hur VM kommer att se ut eller ett olycksfall i arbetet? Oberoende av svaret var lejonens insats i öppningsma­tchen mot Tyskland inte alls bra. I kväll gäller det att hitta en helt ny nivå i spelet.

- TEXT Filip Saxén 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi Tor Wennström FOTO

Ska man se det som ett styrkebesk­ed då lejonen kvitterar i slutminute­rna och vinner i förlängnin­g eller som ett tecken på att allt definitivt inte ser bra ut då man har enorma problem med Tyskland?

Lejonens och matchens bästa spelare Petri Kontiola hade inget egentligt svar på den frågan efter öppningsma­tchen i VM.

– Det var nog inte på något sätt den bästa tänkbara insatsen av oss det här, säger Kontiola och skakar på huvudet.

Man ser att förstakedj­ans center inte är nöjd över att laget tagit en knapp seger över Tyskland. Kontiola och de övriga lejonen hade nog hoppats på ett bättre resultat i öppningen.

– Till slut lyckades vi gräva djupt inom oss och ta den här segern. Det var det viktiga i den här matchen.

Tillsamman­s med Juhamatti Aaltonen och Janne Pesonen bildade Kontiola den enda kedjan som fungerade klanderfri­tt från början till slut. Trion hittade samspelet direkt, de skapade mängder av målchanser och stod för alla lejonens mål under ordinarie matchtid.

– Jag är helt nöjd med hur vi spelade som kedja. Höjer vi oss alla en nivå från det här ska det nog bli en bra turnering, säger Kontiola.

Förutom att trion lyckades bra i spelet fem mot fem var de också riktigt giftiga och effektiva i spelet i powerplay. Trion fixade två mål då Kontiola satte 1–0 och Pesonen 2–1 med en man mer på planen.

– Det fanns en hel del bra ingrediens­er i vårt spel i powerplay. Vi kunde säkert ha nätat ett par gånger till, säger han något kritiskt.

– Men det blev ju ett par mål nu också och det är viktigt.

För ett år sedan hade lejonen problem att få i gång sitt spel i powerplay i början av turneringe­n men nu verkar Kontiolas trio ha fått fason på den delen av spelet direkt.

– Det är viktigt att spelet i powerplay fungerar direkt och som vi såg i dag finns det ingen orsak till oro för den delen av vårt spel.

Kontiola satte själv matchens och lejonens första mål i VM i år. Det blev också symboliskt rätt att det var just Kontiola som skulle göra öppningsmå­let. I en trupp som saknar naturliga ledargesta­lter klev förstacent­ern fram direkt i början av turneringe­n och visade att han kan leda den här lejontrupp­en i VM i vår.

– Det var nog ett av mina lättare mål i landslaget. jag behövde bara koncentrer­a mig på att inte missa målet, säger Kontiola om 1–0-målet som han kunde peta in i tom kasse efter att Aaltonen gett en perfekt passning över målgården.

Kontiolas andra mål var sedan ett konststyck­e av den högre skolan. Bara en och en halv minut efter att tyskarna gjorde 3–2 fångade Kontiola upp pucken i luften, lyfte den förbi tyska måvkaten Rob Zepp och trixade in den i mål.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det målet. Jag har sagt att det var tur och måste väl hålla fast vi det nu också, säger han med ett leende.

Samtidigt passar han på att säga att laget aldrig ens tänkte på att vika ner sig då tyskarna satte 3–2 med bara tre minuter kvar att spela.

– Vi funderade direkt att det inte var matchens sista mål. Det här var en viktig match för oss och det var viktigt att få med oss publiken och segern, slår han fast.

Segern fick laget med sig då Veli-Matti Savinainen styrde in Sakari Salminens skott i förlängnin­gen.

 ??  ?? MATCHENS MAN. Petri Kontiola stod i en klass för sig i Lejonen.
MATCHENS MAN. Petri Kontiola stod i en klass för sig i Lejonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland