Hufvudstadsbladet

Stümpel är alltid redo för landslaget

Ingen hade kunnat klandra honom, men att tacka nej till VM var aldrig ett alternativ för Josef Stümpel. – Vi spelar för folket, säger fyrtioår-

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Efter sju VM-turneringa­r, VM-guld och VM-brons, tre OS-turneringa­r, två World Cup, tusen NHL-matcher och 24 säsonger på hög nivå hade väl Josef Stümpel gjort sig förtjänt av en lång semester. Men det kom aldrig på fråga att tacka nej till VM.

– Ishockey-VM är enormt i Slovakien. Det är enormt varje år och binder folket samman, säger Stümpel som också gjorde en fransk visit i FM-ligan och Kärpät förra säsongen.

– Jag upplever att vi har ett ansvar, för att bringa folket glädje. Konkur- renterna har tillräckli­gt med spelare för att få ihop två tre bra lag, men Slovakien är ett litet land. Alla behövs.

Stümpel var med också när Slovakien firade sitt historiska VM-guld i S:t Petersburg 2002. I själva verket: han har varit med hur länge som helst.

Han debuterade för HK Nitra i den slovakiska andra divisionen 1989 och drog på sig Boston Bruins speltröja säsongen 1991–1992. Det var alltså säsongen då Jari Kurri spelade i LA Kings med Wayne Gretzky och Jarkko Varvio var VM-hjälte när Finland tog sin första VM-medalj.

– Det är kärleken för spelet som gör att jag vill fortsätta. Jag försöker visa att jag fortfarand­e kan spela på en hög nivå, säger Stümpel som planerar att spela åtminstone en säsong till.

Han medger att spelet blivit betydligt snabbare sedan han inledde sin karriär. Spelarna är både större, starkare och snabbare än någonsin förut.

– Det gäller att träna hårt på styrkan och snabbheten för att hänga med. I synnerhet är sommarträn­ingen viktig.

Spelar med träklubbor

Som för att understryk­a att han är lagets veteran spelar Stümpel fortfarand­e – med träklubbor. Kohos

”Vi vet att det inte blir en lätt match. Men vi har ett lag som kan skrinna och vet hur man gör mål.”

träklubbor är en ovanlig syn nuförtiden, då nästan alla har kompositkl­ubbor.

– Jag tycker inte jag får samma känsla med komposit och aluminium. I min ålder finns det ingen orsak att ändra längre, säger Stümpel. – De tillverkas för mig i Finland. Den senaste säsongen tillbringa­de Stümpel i sin hemstads stolthet HK Nitra i den slovakiska ligan. Säsongen slutade med ligabrons.

– Det var kul att få tillbringa tid med familj och vänner, säger han.

Slovakien värmde upp genom att enkelt besegra Frankrike i en loj tillställn­ing. Avgörandet kom i andra perioden och matchen slutade 6–2 .

Slovakien ledde med 1–0 vid första pausvilan. I början av andra perioden kom Peter Ölveckys 2–0 och Tomas Zaborskys 3–0 med tre minuters mellanrum och matchen var avgjord. Resten av matchen blev rena rama transports­träckan.

I dag lär Slovakien gå ut med en helt annan intensitet, då laget möter värdnation­en Finland.

– Vi vet att det inte blir en lätt match. Men vi har ett lag som kan skrinna och vet hur man gör mål, säger Stümpel.

Förra våren firade Slovakien skrällsilv­er i Helsingfor­s. På vägen till final slog slovakerna både Kanada och ärkerivale­n Tjeckien.

– Slovakien har inte så många spelare på toppnivå som de andra länderna, men vi har ett bra gäng och om vi får till det kan vi göra en bra turnering. Vi siktar först på kvartsfina­l och i en enskild match kan vad som helst hända.

Finland möter Slovakien med start kl. 20.15 i kväll.

 ?? TOR WENNSTRÖM ?? HåLLER MåTTET. Josef Stümpel ger sig inte.
TOR WENNSTRÖM HåLLER MåTTET. Josef Stümpel ger sig inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland