Hufvudstadsbladet

Wiggins favorit inför Girot

De två senaste Tour de France-vinnarna kämpar om segern i en av de mest prestigefy­llda upplagorna av Giro d’italia hittills. Här en överblick över favoritern­a.

- Marcus Lindqvist 029 080 1353, marcus.lindqvist@hbl.fi

Bradley Wiggins

En av de passivaste och tråkigaste Tour de France-vinnarna någonsin angriper främmande territoriu­m då han nu tar sig an bergiga och oberäkneli­ga Giro d’Italia. Wiggins vann Tour de France genom att hans lagkamrate­r höll konkurrent­erna i schack, medan han knep de avgörande minuterna i tempoetapp­erna. Men Giro har mer och brantare berg, mindre flackt tempo och smala vägar som är svårare att kontroller­a. Wiggins säsong har inte varit något vidare hittills, med två femteplace­ringar i etapploppe­n Giro del Trentino och Volta a Catalunya, men hans Team Sky har uppvisat en förmåga att dominera tävlingar. Grymt starka hjälprytta­re, såsom Rigoberto Uran och Sergio Henao.

Cadel Evans

Efter en framgångsr­ik säsong 2011, då den före detta eviga tvåan vann allt som tänkas kunde, floppade veteranen totalt. I förra årets Tour de France fick han till slut se sig slagen av sin unge stallkamra­t Tejay Van Garderen. Evans visade hyfsade takter i Giro del Trentino och hoppas kunna tävla sig i form till årets Tour de France. Men det är möjligt att han har sina största chanser till framgång i Girot. Evans åkstil påminner en hel del om Wiggins, men i fjol visade han att han också vågar ta initiativ om så krävs.

Ryder Hesjedal

Fjolårets skrällvinn­are gjorde ett styvt arbete när han hjälpte lagkam- raten Dan Martin till segern i vårklassik­ern Liège–Bastogne–Liège. Kanadensar­en hjälpte också Martin att vinna Volta a Catalunya, men nu är det Hesjedals tur att briljera. En före detta terrängcyk­list som också är duktig i tempo. Garmin-Sharp har ett starkt lag, med profiler som David Millar och Christian Vandevelde som kan stödja Hesjedal.

Vincenzo Nibali

Ett miljöombyt­e kan ha gjort italienare­n gott, han lämnade Liquigas-Cannondale och anslöt till kazakstans­ka Astana inför den här säsongen. Visat fin vårform genom att vinna etapploppe­n Tirreno–Adriatico och Giro del Trentino. Astana har ett hyfsat stall, med lagkamrate­r som Fredrik Kessiakoff och Paolo Tiralongo. En färggrann cyklist som gärna försöker sig på attacker i bergen – både i uppförs- och utförsback­arna.

Robert Gesink

Holländare­n har aldrig riktigt infriat de stora förväntnin­garna som ställts på honom – som bäst har han varit femma i Tour de France samt sjua och två gånger sexa i Vuelta a España. Gesink har varit väldigt otursdrabb­ad och det hjälper ju inte saken att han är en dålig tempocykli­st. Kan det här bli säsongen då hans tur vänder?

Giro d’Italia 4–21.5. Eurosport tv- sänder dagligen.

 ?? LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PIERRE TEYSSOT ?? FAVORIT. Team Skys ledstjärna Bradley Wiggins (i mitten) är favorit inför Giro d’Italia. Lagkamrate­rna Danny Pate (t.v.) och Dario Cataldo (t.h.) ska hjälpa honom till segern.
LEHTIKUVA/AFP PHOTO/PIERRE TEYSSOT FAVORIT. Team Skys ledstjärna Bradley Wiggins (i mitten) är favorit inför Giro d’Italia. Lagkamrate­rna Danny Pate (t.v.) och Dario Cataldo (t.h.) ska hjälpa honom till segern.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland