Hufvudstadsbladet

Benitez vinner respekt

Rafael Benitez tog över Chelsea i november och möttes av mycket fientliga supportrar som inte glömt vad spanjoren sagt om The Blues under sina år som tränare för Liverpool.

- Jonas von Wendt 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

Banderolle­r med budskap om att Benitez skulle dra så långt pepparn växer fanns överallt på Stamford Bridge. Men så småningom har motståndet mot den något självgode spanjoren minskat bland supportrar­na. Benitez tog över ett lag i kaotiskt tillstånd men han kavlade upp ärmarna och började jobba. Vissa taktiska förändring­ar har gett resultat och under Benitez ledning har Frank Lampard åter fått axla ett stort ansvar på mittfältet medan Fernando Torres numera hittar rätt hyfsat ofta.

Någon hjälte blir Benitez aldrig bland Chelseaanh­ängarna men också de mest hårdnackad­e Bluesfanse­n har insett att spanjoren trots allt gjort sitt jobb rätt bra. Laget är klart för final i Europa League och i Premier League ligger man trea och är på väg mot Champions League nästa säsong.

Då Chelsea säkrade finalplats­en i Europa League efter 3–1 hemma mot Basel välkomnade­s inte Benitez längre med burop och busvisslin­gar. I stället var det tyst då han kom in på Stamford Bridges gräsmatta, något som måste ha låtit som ljuv musik för hans hårt prövade öron.

– Med allt som hänt kan vi nog vara rätt nöjda över var vi är just nu. Vi har alla gjort ett bra jobb, säger Benitez till AP.

Chelsea spelat flest matcher

Chelsea har spelat fruktansvä­rt många matcher under säsongen, flera än något annat lag i de stora europeiska ligorna men ändå verkar The Blues ha en del krut kvar. 64 matcher hinner bli 69 innan säsongen summeras. Benitez har alltid gjort sig känd som en tränare som gillar att rotera. Den här gången har han varit helt tvungen att göra det och gjort det bra. För spelarna ser både fräscha och hungriga ut.

Benitez har för länge sedan meddelat att han inte kommer att bli kvar i klubben efter den här säsongen. I går skrev Daily Mail att José Mourinho kommer att presentera­s som ny tränare för Chelsea den första juli. Själv har Mourinho upprepade gånger sagt att allt är öppet och att det kan hända att han blir kvar i Real Madrid.

Mourinho åtnjuter kultstatus bland supportrar­na efter sin förra sejour i klubben. Han skulle välkomnas med öppna armar.

Sannolikt avvaktar Mourinho med sitt beslut tills han vet hur Chelsea klarar sig i ligan i år. Portugisen tar

”Med allt som hänt kan vi nog vara rätt nöjda över var vi är just nu. Vi har alla gjort ett bra jobb.”

RAFAEL BENITEZ

definitivt inte över en klubb som inte spelar Champions League. I morgon möter Chelsea Manchester United på bortaplan och trots att United säkrar ligatiteln bjuder sir Alex Fergusons mannar garanterat inte antagonist­en på några allmosor.

 ?? EPA/ANDY RAIN ?? HåLLER På ATT RäDDA SäSONGEN. Rafael Benitez har fått fason på Chelseas spel.
EPA/ANDY RAIN HåLLER På ATT RäDDA SäSONGEN. Rafael Benitez har fått fason på Chelseas spel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland