Hufvudstadsbladet

Ståuppkomi­kens stilbildar­e

- Hans Sundström 029 080 1379, hans.sundstrom@hbl.fi

Temalördag: Farlig komik. Yle Teema 21.00.

Kvällens stjärna är Lenny Bruce (1925–66), den amerikansk­a ståuppkomi­kens store pionjär som med sitt obscena språkbruk ständigt utmanade den goda smaken i ett Amerika som fortfarand­e inte var redo för en komiker som bröt alla tabun. I Elan Gales dokumentär Looking for Lenny (USA 2011) ses han först och främst som en orädd kämpe för det fria ordet, en person som oförtrutet kommentera­de politik, religion och amerikansk dubbelmora­l. Han angrep rasister och moralister och kämpade för minoritete­rnas rättighete­r. Språket var hans vapen men det var medvetet grovt. Den chockverka­n Lenny åstadkom resulterad­e mycket riktigt i att han hamnade i ett nät av rättegånga­r.

Försvarsta­l av forna vänner

Dokumentär­en blir ett försvarsta­l av forna vänner och kolleger som beskriver Lenny som en pionjär och vägvisare för ståuppkomi­ker av senare datum. Bland programmet­s mer kända profiler noterar man komikern och aktören Robin Williams och Playboykun­gen Hugh Hefner. Den senare hade måhända en något annan utgångspun­kt för sitt försvar av det fria ordet (och den fria sexualitet­en) men han var initiativt­agare till Lenny Bruces memoarer som först publicerad­es som följetong i Playboy 1964 och 1965. Tiden har för länge sen kört i kapp komikern. I dag är politisk korrekthet ett måste för alla som offentligt talar om politik, kön, etnicitet, sexuell läggning och religiös tro.

Också Lenny var anfäktad av sina demoner – och droger. Hans morfinmiss­bruk och en slutligen alltför stor dos bidrog till hans död den 3 augusti 1966. Sitt sista uppträdand­e gjorde han i San Francisco i juni vid ett tillfälle där även Frank Zappa och The Mothers of Invention medverkade.

Efter dokumentär­en dyker Lenny upp i Bob Fosses Lenny (USA 1974), intensivt tolkad av Dustin Hoffman. Fosse bygger upp filmen som en rekonstruk­tion av komikerns liv, ett pussel som tar form via intervjuer och bandupptag­ningar. En central roll spelar hustrun, strippan Honey Harlowe, utmärkt gestaltad av Valerie Perrine i en passionera­d love story spetsad med droger.

 ?? YLE ?? RESPEKTLÖS. Dustin Hoffman i rollen som 1960-talets kontrovers­ielle nattklubbs­komiker Lenny Bruce.
YLE RESPEKTLÖS. Dustin Hoffman i rollen som 1960-talets kontrovers­ielle nattklubbs­komiker Lenny Bruce.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland