Hufvudstadsbladet

Allt har ett pris

- Jeanette Öhman jeanette.ohman.hbl.fi

L som i lycka. Yle Fem/SVT World 23.10, repris söndag 10.05.

Hur blir man lycklig? Lotta Stemme försöker ta reda på detta i dokumentär­en L som i Lycka. Filmen börjar när Stemme fyller 35 och slutar när hon fyller 40. Hon berättar själv att hon blivit uppfostrad till att vara självständ­ig, stark och jämställd. Stemmes mamma bekräftar detta och säger att hon är lycklig över att Lotta verkligen fått allt. Själv upplever Stemme ändå att det ständigt finns något som skaver i henne. Hon är inte lycklig trots att hon har man, barn, karriär och goda vänner.

Under fem år följer Stemme sina tre bästa väninnor som alla valt bort varsin pusselbit för att få livet att gå ihop. Linda flyttar runt världen och lever barnlös, Katarina fick barn tidigt och valde att bryta upp och flytta ifrån sin familj och Marika gjorde aldrig karriär utan valde i stället satsa allt på att vara mamma. Frågeställ­ningen genom hela dokumentär­en handlar om vad man ska satsa på i livet för att bli lycklig. Ska man prioritera karriär, barn, pengar eller frihet? Är det över huvud taget möjligt att få allt?

Stemme ställer raka och öppna frågor till sina väninnor och undrar bland annat hur trebarnsma­mman Katarina kan påstå att hon är lyckligare än någonsin trots att hon inte lever med sina barn. Hur sjutton kan man vara lycklig utan sina barn? Linda får svara på hur det känns att med stormsteg närma sig fyrtio och fortfarand­e vara barnlös (och blir genom dokumentär­en allt mer irriterad över frågan). Marika konfron- terar sitt förflutna för att hitta svar på varför hon är den hon är i dag.

Trots att frågeställ­ningarna i filmen inte är nya är greppet ändå fräscht. Det blir både intressant och relevant att följa med kvinnorna. Varför är man inte lyckligare när man har det så bra? Till slut kommer Stemme fram till att livet handlar mindre om att välja bort och mer om att sänka sina egna krav. Vi kan inte få högsta betyg i alla ämnen, och det är helt okej.

 ?? LIA CEDERSTRÖM ?? SVåRA LIVSVAL. Katarina försöker få ihop sitt livspussel.
LIA CEDERSTRÖM SVåRA LIVSVAL. Katarina försöker få ihop sitt livspussel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland