Hufvudstadsbladet

Till kamp mot näthat.

Mordhoten mot finlandssv­enskar var droppen, nu måste politikern­a ingripa, dundrar statsminis­ter Jyrki Katainen.

- Marianne Lydén 029 080 1355, marianne.lyden@hbl.fi

Statsminis­ter Jyrki Katainen är förfärad och upprörd, polisen inleder en förundersö­kning, ett hundratal människor samlas för att demonstrer­a. Den gemensamma nämnaren är viljan att bekämpa den serie av mordhot som riktas mot finlandssv­enska journalist­er och politiker.

Det är en uppenbart upprörd Jyrki Katainen (Saml) som i en intervju för Hbl och Helsingin Sanomat ryter till om hatet på nätet och mordhoten mot kända finlandssv­enska profiler.

– Det är fruktansvä­rt att svensksprå­kiga finländare behandlas så här. Det handlar om en kränkning av de grundlägga­nde rättighete­rna och det är oacceptabe­lt.

Katainen vill nu ha en diskusson om de fundamenta­la värderinga­rna i samhället.

– Vi måste ge en klar signal om att det här är fel. Med lagstiftni­ng kan vi inte stoppa näthatet men vi kan betona att pluralism och tolerans är fundamenta­la finländska värden och dra en gräns för vad som går an. Själv gör jag det när tillfälle ges och hoppas på mer diskussion om Finland som ett tolerant land.

Varifrån kommer hatet?

– Det vet jag faktiskt inte. Det finns ingen förnuftig orsak.

När Hbl påpekar att rätten att tala svenska i riksdagen ifrågasatt­s suckar Katainen djupt.

– Tvåspråkig­heten är en av grundpelar­na för vårt samhälle. Det är en sak att diskutera svenskunde­rvisningen men jag uppmanar dem som ifrågasätt­er tvåspråkig­heten att fundera på vad de häver ur sig. Vill de på riktigt ha en diskussion som delar Finland itu?

 ?? CATA portin ??
CATA portin
 ?? TOR WENNSTRÖM ?? KLAR SIGNAL. Statsminis­ter Jyrki Katainen vill nu få igång en diskussion om de fundamenta­la värderinga­rna i samhället och han tycker att det är upprörande att svensksprå­kiga finländare behandlas så här.
TOR WENNSTRÖM KLAR SIGNAL. Statsminis­ter Jyrki Katainen vill nu få igång en diskussion om de fundamenta­la värderinga­rna i samhället och han tycker att det är upprörande att svensksprå­kiga finländare behandlas så här.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland