Hufvudstadsbladet

Tårtor till en sommarfest

Studentfes­t, släktkalas, midsommar ... Den somriga festtårtan hittar sin givna plats både på bryggan och på buffetbord­et. I vårens nya kokböcker finns den dessutom i många nya varianter. Kanske en blivande klassiker i ditt sommarkök?

- Maja-stina Andersson dagbok@hbl.fi

Vissa saker går aldrig ur tiden, som plättar på sommarstug­an och en vacker tårta som avslutning på sommarens fester. På senare år har tårtan fått konkurrens av nya små bakningstr­ender: cupcakes och minikakor som serveras i lämpliga enpersonsp­ortioner. Men en snabb överblick i sommarens kokboksnyh­eter visar att också den riktigt klassiska sommartårt­an fortfarand­e står sig.

Ingrediens­erna är desamma som alltid: hallon, jordgubbar, körsbär och rabarber men i de här recepten finns nya sätt att variera dem. I boken Magisk sommar av systrarna Hannah Widell och Aman- da Schulman finns till exempel en enkel variant av prinsesstå­rta för den som älskar maräng. Och i Allt om Mats fantastisk­a festmeny-epos Ljuva sommartid (här finns verkligen allt du någonsin kommer att behöva för att ordna sommarfest­er) bjuds det på ett recept som ser fullkomlig­t oemotstånd­ligt ut med kombinatio­nen rabarber, glass och havrekakor. Liten kaka av Emelie Holm är en riktig lite sötsakpärl­a där bagaren verkligen inte sparar på det goda. Den maffiga nutellagla­sstårtan passar utmärkt som avslutning på en lätt sommarmeny.

För alla hugade tårtbakare vill jag också komma med en påminnel- se: alla tårtor kan återanvänd­as. Bestämmer sig ditt mästerverk för att falla sönder i sista sekunden, flexa och häng med! Smula ihop tårtbottne­n med grädde och glass och lägg upp i dessertskå­lar eller vackra glas. Känner du för lite drama så dekorera med gnistrande tomtebloss. Den listiga värden eller värdinnan kan också rusta sig på förhand med jordgubbar eller andra bär som kan hällas över tårtan och täcka eventuella skavanker. Och glöm inte blommorna. En enkel ros eller ett hav av ätbara violer räddar, eller kröner, vilken tårta som helst.

 ??  ?? 1
1
 ??  ?? 2
2

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland