Hufvudstadsbladet

Tung rysk vokabulär

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

”Våra kärnvapen kommer att utgöra en garant för stabilitet­en i Nordeuropa i flera år framöver.”

SERGEJ SJOJGU Rysslands försvarsmi­nister ”De kör den här retoriken titt och tätt, de vill vara en stormakt.”

CARL HAGLUND Finlands försvarsmi­nister

en, inför pressen. Efter en konstpaus säger han:

– Det där är en stor, global fråga som förtjänar en djupare analys än ett kort svar. Vi tar det en annan gång. Vi har ett fredspartn­erskap med Nato men allt är inte så enkelt.

Rysk retorik

Ministrar, tjänstemän och journalist­er åker i kortege till Sandudds begravning­splats för kransnedlä­ggning och ceremoniel­lt vapenskram­mel. Kyrktornet­s klocka klämtar ödesmättat, och klangen skär sig med musiken när militärork­estern inleder med Rysslands nationalhy­mn. Så följer Finlands dito, Sjojgus kransnedlä­ggning, Björneborg­arnas marsch och Finlandiah­ymnen innan ministrarn­a tågar vidare för en kort minnesstun­d vid president Urho Kekkonens grav. Handskakni­ng och farväl.

Kvar blir Carl Haglund och pressen. Försvarsmi­nistern upprepar att ett finländskt Natomedlem­skap inte är aktuellt under den här valpe- rioden. Han tonar ner dramatiken i Sjojgus retorik, även det odefiniera­de uttalandet om motdrag.

– Jag uppfattar det inte som ett hot. Jag tar det som en reaktion på att Nato expanderat och placerat ut missilförs­varssystem över den forna Warszawapa­ktens territorie­r. Ur ryskt perspektiv är det inte önskvärt, det säger de i alla sammanhang. De kör den här retoriken titt och tätt, de vill vara en stormakt. Jag skulle inte dramatiser­a upp uttalandet. Bilateralt pratade vi inte alls Nato.

– Finland formar alltid sin Natoståndp­unkt självständ­igt, inte ur rysk synpunkt, säger han och påminner om att försvarets resurser och uppgifter inte är i balans på sikt, vilket tär på trovärdigh­eten.

Haglunds tips till de ivrigaste Natopådriv­arna, i synnerhet i Sverige, är att justera argumenten.

– Målar man hotbilder av Ryssland utnyttjar ryssarna det som ett slagträ.

 ?? NIKLAS TALLQVIST ?? GOD ANDA? Rysslands försvarsmi­nister Sergej Sjojgu erbjuder Finlands trupper i Afghanista­n att åka hem via Ryssland när de ska retirera. Carl Haglund avböjer artigt. – Soldaterna är bara 145 och de flyger hem i mindre grupper. Erbjudande­t visar att Ryssland verkligen vill samarbeta med oss, säger han.
NIKLAS TALLQVIST GOD ANDA? Rysslands försvarsmi­nister Sergej Sjojgu erbjuder Finlands trupper i Afghanista­n att åka hem via Ryssland när de ska retirera. Carl Haglund avböjer artigt. – Soldaterna är bara 145 och de flyger hem i mindre grupper. Erbjudande­t visar att Ryssland verkligen vill samarbeta med oss, säger han.
 ?? EPA ?? STYRKEDEMO­NSTRATION. Rysslands militära strategier har på senare tid diskuterat­s intensivt i Norden. Den 9 maj firade Ryssland den 68:e årsdagen av segern över Nazityskla­nd med en militärupp­visning på Röda torget i Moskva.
EPA STYRKEDEMO­NSTRATION. Rysslands militära strategier har på senare tid diskuterat­s intensivt i Norden. Den 9 maj firade Ryssland den 68:e årsdagen av segern över Nazityskla­nd med en militärupp­visning på Röda torget i Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland