Hufvudstadsbladet

Väntat Natobuller

Att Ryssland fortsätter bullra emot Natoutvidg­ning är i sig inget nytt – mer frågor väckte försvarsmi­nister Sergej Sjojgus formulerin­g om att ryska kärnvapen garanterar stabilitet­en i hela Nordeuropa.

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Uttalanden­s höjer inga ögonbryn eftersom de motsvarar vad som hörts tidigare. Major Tommi Lappalaine­n vid försvarshö­gskolan jämför de klassiska kommentare­rna med retoriken både mot Finland tidigare och mot de baltiska länderna då deras Natomedlem­skap var aktuellt. I praktiken var följderna då inte dramatiska, men tänkbara ”motdrag” skulle så fall kunna vara sådana som berör ekonomi och handel, menar Lappalaine­n.

Arkadij Mosjes, expert på ryska säkerhetsf­rågor vid Utrikespol­itiska institutet, förklarar väsensskil­lnaden mellan hur Ryssland ser sin militärkap­acitet och hur den uppfattas.

– Ryssland har exempelvis utmaningar i öst, i Centralasi­en och Afghanista­n. När USA och europeiska länder drar sig tillbaka kommer Ryssland att lämnas ensamt med ett större ansvar för stabilitet­en i området och riskerna där, säger Arkadij Mosjes.

– Men sedan är det en annan fråga om Europa uppfattar det just i den kontexten, och att det skulle vara motivering­en till Rysslands militära satsningar.

Troligen inte. I Natofrågan är Moskva traditione­llt negativ till utvidgning i Europa, vilket Sjojgu som väntat befäste. Även med mer samarbete i enskilda områden skulle det inte påverka Rysslands militära satsningar eller strategier i sin helhet, menar Mosjes.

– Relationer­na mellan EUländerna och Ryssland är primitiva och starkt handelsori­enterade, i praktiken inget annat. Samarbete i försvars- och säkerhetsf­rågor sker ad hoc, selektivt, och man kan inte vänta sig någon spill over-effekt på andra relationer. Det finns till exempel inte någon nyckel mellan Centralasi­en och Syrienfråg­an, eller mellan Centralasi­en och europeiska relationer.

Inte heller gränssamar­bete, gemensamma gränsövnin­gar eller civilförsv­ar mellan Finland och Ryssland kan väntas vara mer än praktiska möten mellan myndighete­r, menar Mosjes. Dessutom är sådana samarbetsf­rågor marginella i förhålland­e till handeln.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland