Hufvudstadsbladet

Polisen lovar ta Tag i mordhoten

Polisen i Helsingfor­s inleder på eget initiativ en förundersö­kning kring de mordhot som skickats till ett flertal finlandssv­enskar.

- Jeanette Björkqvist 029 080 1313, jeanette.bjorkqvist@hbl.fi

Mordhotsse­rien mot finlandssv­enskar landade i går på en erfaren utredares bord. Initiative­t kom från Helsingfor­spolisen själv, som en följd av nyheterna om redaktörer och politiker som de senaste dagarna fått likartade hotelser.

– Inlednings­vis kommer vi att kontakta alla dem som i offentligh­eten berättat att de fått mordhot. Efter att vi samlat ihop materialet ser vi hur det går att gå vidare. Det här handlar om olaga hot, säger kriminalöv­erkommissa­rie Juha Rautaheimo.

I princip är mordhot ett målsägande­brott vilket betyder att alla drabbade borde göra en egen brottsan mälan. I går beslöt ändå Helsingfor­spolisen att för det allmänna intressets skull starta en egen utredning, vilket betyder att samtliga hot som ingår i den senaste tidens härva utreds som ett fall.

– Vi kommer nu att kartlägga hurdana hot det handlar om och vad man hotar med. Därefter kan vi utvärdera hur det går att gå vidare.

De grövsta hoten har riktats mot Helsingin Sanomats redaktions­chef Paula Salovaara och tvredaktör­en Bettina Sågbom. I bådas fall har det talats om att blodet ska stänka när de och deras familjemed­lemmar dödas, och Sågbom fick under tisdags kvällen ett nytt hot där avsändaren i grova ordalag preciserad­e att Sågbom kommer att dö i en olyckslikn­ande händelse eftersom hon begick misstaget att gå ut i offentligh­eten med mordhotet.

Andra som hotats är aktiva i politiska organisati­oner, Folktinget, en redaktör vid Hbl, SFP:s Päivi Storgård och i går lades också Helsingin Sanomats nya chefredakt­ör Riikka Venäläinen till listan. Tidningen rapportera­de att Venäläinen hotats till livet om hon inte ändrar tidningens linje till en mer svenskkrit­isk än den nuvarande. Avsändaren var likartad som den som kontaktat de andra som utsatts för hot.

Nyheten om mordhotsvå­gen nådde i går också över nyhetströs­keln i Sverige där flera svenska medier i går återgav vad som pågår i Finland.

Det man vet är att avsändaren eller avsändarna mejlar från en så kallad tor-adress.

Signaturer­na har varierat men hotelserna verkar vara knutna till varandra. Rautaheimo medger utan omsvep att det tekniskt sett är fullständi­gt omöjligt att spåra avsändaren, om alla hot kommer från det så kallade tor-nätverket.

– Men vi har andra sätt att ta reda på avsändaren eftersom det går att kombinera informatio­n och att använda underrätte­lseuppgift­er.

Vid polisstyre­lsen uppger polischefe­n Robin Lardot att man ser mycket allvarligt på den här saken.

– Olaga hot är allvarligt och det är viktigt att utreda det här.

I första hand sorterar förundersö­kningen under lokalpolis­en men enligt honom följer den hittills förteg- na Skyddspoli­sen saken ur ett ”fenomenper­spektiv”.

– Dess mer kan jag inte öppna det i offentligh­eten men Skyddspoli­sen är medveten om den här saken. Det viktiga nu är att skapa en helhetsbil­d av vad det här handlar om och därför är det viktigt att de som känner sig hotade hör av sig till polisen.

Kommunikat­ionschef Liinu Lehto vid Skyddspoli­sen säger att det i första hand är till lokalpolis­en man ska vända sig om man blivit hotad.

Enligt Skyddspoli­sen finns ingen utbredd aktivitet bakom hoten.

– Man måste naturligtv­is alltid ge akt på om någon strävar efter att realisera sina hotelser, men enligt vår erfarenhet är det ändå osannolikt, säger Lehto.

Inrikesmin­ister Päivi Räsänen (KD) fördömer hoten och påminner om att detta handlar om ett brott där straffet kan uppgå till två års fängelse.

– I Finland ska ingen behöva uppleva våld eller hot om våld på grund av modersmål, etnisk bakgrund, religion eller någon annan egenskap. Det är viktigt att det görs en brottsanmä­lan om saken. I hatskriver­ier ligger alltid en risk att hoten omvandlas till handling, säger hon till Hbl.

Debattklim­atet på nätet engagerar enligt henne både Skypo och Centralkri­minalpolis­en, som följer med läget.

– Alla som är framme i offentligh­eten får post. Det viktiga i sådana här diskussion­er som blossar upp är att påminna om att hot är brottsligt och att dylika hot ska anmälas till lokalpolis­en.

Justitiemi­nister Anna-Maja Hen- riksson (SFP) betecknar hoten som fullständi­gt oacceptabl­a.

– Jag ser allvarligt på att det redan tycks anses legitimt att hota då det är svårt att spåra anonyma avsändare. Man ska komma ihåg att lagstiftni­ngen finns och gäller på nätet. Det väsentliga handlar om huruvida en person subjektivt upplever att hans, hennes eller någons säkerhet är hotad. Hot behöver inte verkställa­s för att vara lagstridig­a.

Henriksson efterlyser också en bred uppslutnin­g av partiledar­na där samtliga tar avstånd från hatyttring­ar som sprider rädsla och otrygghet och att politikern­a klart markerar att sådant inte är lämpligt i vårt samhälle.

”Ett tvåspråkig­t land de e grejjer! Synd att alla inte förstår och ser vilken gåva de är att ha 2 språk.”

JEANINE NYGåRD ”Skriver på svenska för att visa solidarite­t för alla som hotas av idioter här i Finland!”

AVA VARTIAINEN ”Jag heter Maarit Feldt-Ranta och jag har levt med det här i hela mitt liv.” ”Open your eyes, det är en rikedom att kunna språk.”

KAJSA SAMANEN

 ??  ??
 ?? CATA PORTIN ?? VIKTIG FRÅGA. Joan Edelmann och Marita Rosengren kom för att visa sitt stöd för svenskan.
CATA PORTIN VIKTIG FRÅGA. Joan Edelmann och Marita Rosengren kom för att visa sitt stöd för svenskan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland