Hufvudstadsbladet

Nya gröna profiler har svårt med svenskan

De grönas nyvalda partiprofi­ler ser inte tvåspråkig­heten som så viktig att den är värd att nämnas, framgick det när de presentera­de sina hjärtefråg­or.

- Marianne Lydén 029 080 1355, marianne.lyden@hbl.fi

På partikongr­essen förra veckoslute­t valde De gröna en partiledni­ng där inte bara den starkaste kretsen Nyland saknar representa­tion. Också de svensksprå­kiga gröna lyser med sin frånvaro på partiets ledande poster.

När den nya partisekre­teraren Lasse Miettinen, partideleg­ationens nya ordförande Mari Puoskari och de nya vice ordförande­na Touko Aalto och Anne Bland drack morgonkaff­e med mediernas representa­nter i går berättade de mångordigt om allt gott partiet gjort i regeringen och att klyftan mellan de city-gröna och landsbygde­ns gröna inte existerar.

Ingen av dem tog upp tvåspråkig­heten och det faktum att det inte sedan 2011 funnits en svensksprå­kig i partiets toppskikt.

När Hbl undrar över saken försäkrar alla fyra ändå – med undantag av Puoskari – på finska att tvåspråkig­heten är väldigt viktig för partiet.

– Helsingfor­s är en tvåspråkig stad och som ordförande för stadsfullm­äktige måste jag tala svenska, men jag anser att tvåspråkig­heten är en viktig sak för oss alla, säger Puoskari.

– Eftersom vi är ett flerstämmi­gt parti är det ytterst viktigt att också svenska hörs. Själv har jag gjort valreklam på båda inhemska, berättar Aalto.

– Jag vill bredda perspektiv­et. Också de samiska språken är viktiga. Det har SFP betonat och det borde också vi göra, menar Bland.

– Samhällskl­imatet har blivit kärvare för alla minoritete­r. När också de svensksprå­kigas rätt att finnas här har ifrågasatt­s har det ett värde att partiets logo är helt tvåspråkig, betonar Miettinen.

Det var på kongressen 2011 partideleg­ationens dåvarande ordförande Kristian von Essen undanbad sig återval med motivering­en att partiledni­ngen inte skulle vara så mansdomine­rad. Däremot ville han sitta i partistyre­lsen, men det gick inte vägen.

Nu kandiderad­e von Essen för en vice ordförande-post ”för att erbjuda chansen att infria förhoppnin­garna om en fungerande tvåspråkig- het” men det sade partikongr­essen nej till.

– Vi har ju ett system med en omröstning om de tre vice ordförande­na och resultatet blir sedan vad det blir, konstatera­r von Essen.

Är du besviken? – Ju närmare valet kom desto klarare blev det att det skulle gå så här. Man ville inte ha någon från Helsingfor­sregionen eller Nyland. Partiet har ju beskyllts för att vara Helsing- forscentre­rat. Jag är i alla fall ordförande för Nylands gröna, som är partiets största krets.

Borde valsysteme­t ändras? – Det blir svårt om alla undergrupp­er ska få en egen kvot. Vi måste bara försöka få fram starka svenska kandidater med tyngre meriter än att de är svensksprå­kiga. Jag är allergisk mot kvoter.

”Vi måste bara försöka få fram starka svenska kandidater med tyngre meriter än att de är svensksprå­kiga. Jag är allergisk mot kvoter.”

KRISTIAN VON ESSEN

 ?? LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL ?? NY PARTILEDNI­NG. Partideleg­ationens ordförande Mari Puoskari (t.v), vice ordförande Anne Bland, partisekre­terare Lasse Miettinen och vice ordförande Touko Aalto visade upp sig för medierna i går.
LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL NY PARTILEDNI­NG. Partideleg­ationens ordförande Mari Puoskari (t.v), vice ordförande Anne Bland, partisekre­terare Lasse Miettinen och vice ordförande Touko Aalto visade upp sig för medierna i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland