Hufvudstadsbladet

EU tar över budgeten

Den första juni träder de regler som ger EU rätt att övervaka euroländer­nas budgetar i kraft. Den så kallade tvåpacken ska också skärpa övervaknin­gen av euroländer där ekonomisk kris hotar.

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Det blir klara tidslinjer och tydliga krav på budgetarbe­tet i euroländer­na från början av juni. Tvåpacken, en förlängnin­g av den ekonomiska sexpacken, kräver stabiliser­ingsprogra­m och budgetförs­lag av euroländer­na. EU-kommission­en kommer också att kommentera varje enskilt lands budget före slutet av november varje år.

I de fall kommission­en hittar sådant i budgeten som inte står i samklang med reglerna i den så kallade stabilitet­spakten kan den be medlemslan­det om en reviderad plan.

Efter att EU i ett tidigare skede beslutat om den så kallade sexpacken, som skärper budgetdisc­iplinen och ger möjlighete­rna att bötfälla länder som inte sköter sig, har budgetöver­vakningen inte väckt så mycket diskussion eller protester.

De nya reglerna fråntar inte euroländer­na rätten att själva göra upp sina budgetar, men den ger kommission­en fler kontrollmö­jligheter.

Länderna ska till exempel diskutera med kommission­en och varandra innan de sjösätter större reformplan­er inom finanspoli­tiken, speciellt om de kan påverka andra länder inom euroområde­t.

Tidtabelle­n är också klar. Före den 15 oktober ska budgetutka­stet för följande år vara klart och budgeten ska tillämpas från början av varje kalenderår. Dessutom krävs ett så kallat stabiliser­ingsprogra­m före utgången av april. Där ska bland annat planer för tillväxt och sysselsätt­ning ingå. Kommission­en offentligg­jorde i går också ekonomiska rekommenda­tionerna för varje land. Enligt rekommenda­tionerna borde Finland förlänga tiden i arbetslive­t, öka konkurrens­en och effektiver­a den offentliga sektorn.

 ?? COLO URB
OX ??
COLO URB OX

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland