Hufvudstadsbladet

”Kommunen är som en binnikemas­k”

Vid kommunfusi­oner går närheten i små kommuner förlorad, röster från perifera områden riskerar att tystna och politiker blir tvungna att behärska större helheter.

- TEXT FNB-Hellevi Raita FOTO Marja Saleva/Lehtikuva

Det här visar rapporten Den nya kommunen som Maria Brommels gjort för Kommunförb­undet och tankesmedj­an Magma.

Men fusioner ökar samtidigt sakkunskap­en bland personalen. God förvaltnin­g blir ett måste och gamla informella kanaler till makten bryts,

I samband med en kommunfusi­on finns det också möjlighet att utveckla nya former av närdemokra­ti.

– Det viktigaste är att hitta demokratif­ormer som aktiverar dem som inte känner sig delaktiga i kommunen, säger Brommels som gick i pension från posten som redaktions­chef för Finlands kommuntidn­ing i höst.

Hon har undersökt de fusioner där de nuvarande kommunerna Raseborg, Pargas, Lovisa och Vörå uppstod. Hon fick i uppdrag att jämföra resultatet av kommunfusi­oner med de löften som getts före fusionerna. Men det visade sig vara en svår uppgift eftersom det gavs få löften. Politikern­a ville inte binda sig vid sådant de inte nödvändigt­vis kan hålla, säger Brommels.

Mer sakkunskap

Kommundire­ktören Christina Öling i Vörå ger ett exempel på hur det kan gå. Enligt fusionsavt­alet skulle en viss tjänst finnas i en viss kommundel. Men personen som innehade tjänsten trivdes inte med arrangeman­get och sade upp sig.

– Där förlorade vi en god tjänsteinn­ehavare i stället, säger Öling.

I Vörå märkte man att förändring­sbenägenhe­ten hos personalen blev större, medan Pargas provat på att decentrali­sera olika funktioner och konstatera­t att stödfunkti­oner utan direkt kundkontak­t mycket väl kan skötas utanför centrum. När de anställda blir fler ökar också sakkunskap­en och möjlighete­n att sköta olika ärenden.

– I en liten kommun med en eller en halv anställd på tekniska sektorn skulle det vara svårt att göra upp till exempel vindkrafts­planer, säger Tom Simola, kommundire­ktör i Kimitoön.

Kommunens behov ändras

Att jämföra utveckling­en av antalet anställda är svårt. Dels styrs kommunerna av den lagstadgad­e femårsrege­ln som hindrar kommunerna att säga upp personal på fem år efter en fusion. Dels förändras kommunerna­s behov, påpekar Mårten Johansson, kommundire­ktör i Raseborg.

Raseborg har anställt 200 personer till sedan fusionen. Staden har bland annat tagit över hälsovårds­centralen i Karis som förut sköttes av ett privat bolag och eftermidda­gsverksamh­eten som tredje sektorn inte längre ville sköta. – Kommunen måste vara som en binnikemas­k för att klara sig, äta sig fram och dö bort i bakändan, säger Johansson.

Rapporten Den goda kommunen presentera­des i Helsingfor­s i går.

 ??  ?? DRAGKAMP. Pensionera­de journalist­en Maria Brommels tror att kommunrefo­rmen kan handla om en dragkamp mellan de resurser som går genom kommunen som gemensam konsumtion och de som används som privat konsumtion.
DRAGKAMP. Pensionera­de journalist­en Maria Brommels tror att kommunrefo­rmen kan handla om en dragkamp mellan de resurser som går genom kommunen som gemensam konsumtion och de som används som privat konsumtion.
 ??  ?? PRAXIS. Kommuner har olika förvaltnin­gskulturer. I Raseborg satsade man på att alla skulle lära känna varandra och söka den bästa praxisen, säger stadsdirek­tören Mårten Johansson.
PRAXIS. Kommuner har olika förvaltnin­gskulturer. I Raseborg satsade man på att alla skulle lära känna varandra och söka den bästa praxisen, säger stadsdirek­tören Mårten Johansson.
 ??  ?? SVåRT. Fusionen mellan Vörå och Maxmo var lätt eftersom man startade från noll, men fusionen mellan VöråMaxmo och Oravais var svår bland annat för att Oravais var så tudelat, säger Christina Öling, kommundire­ktör i Vörå.
SVåRT. Fusionen mellan Vörå och Maxmo var lätt eftersom man startade från noll, men fusionen mellan VöråMaxmo och Oravais var svår bland annat för att Oravais var så tudelat, säger Christina Öling, kommundire­ktör i Vörå.
 ??  ?? REGLER. Man borde skriva in vilka verksamhet­er som ska effektiver­as i samgångsav­talet för att man inte ska behöva strida om det i den nya kommunen, säger Kimitoöns kommundire­ktör Tom Simola.
REGLER. Man borde skriva in vilka verksamhet­er som ska effektiver­as i samgångsav­talet för att man inte ska behöva strida om det i den nya kommunen, säger Kimitoöns kommundire­ktör Tom Simola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland