Hufvudstadsbladet

Andras röster

-

Lön och kön Men, men. ’På basis av enbart medellöner kan man inte dra direkta slutsatser om jämställdh­eten mellan könen beträffand­e lön.’ skriver man vidare i rapporten.

Det var då för väl. Det var nämligen det vi hade tänkt göra. Med förfäran, ilska och uppror i blick.

Enligt rapporten är det nämligen så att om man granskar de uppgiftsre­laterade lönerna på individniv­å som man får inom olika yrkeskateg­orier är skillnader­na mellan mäns och kvinnors löner mycket små. Förklaring­en till att det ser ut som om det finns löneskilln­ader mellan män och kvinnor inom Åbo stad är nämligen att ’ män och kvinnor arbetar i mycket olika befattning­ar, där den individuel­la lönen bygger på hur krävande arbetsuppg­ifterna är och därför skiljer sig mycket.’ Ja, men så fint. Tänk att det råkar sig att de manliga anställda inom Åbo stad har fått så mycket mer ansvarskrä­vande uppgifter än kvinnorna.

Tänk att det råkar sig att det är just män som arbetar i så betydligt mer krävande befattning­ar att det måste synas på det här sättet i medellöner­na. Och tänk att det gäller inom alla yrkeskateg­orier.

Men det har alltså ingenting med bristande jämställdh­et att göra. Annars kunde man lätt falla i fällan och tolka uppgiftern­a just på det sättet. Åbo Underrätte­Lser Carina Holm om Åbo stads personalra­pport 2012

FaLanger och taLanger det förvånar att den politiska vänstern gång på gång misslyckas i det samhällslä­ge vi lever i. Människor har det risigt, och vi har de första tecknen på att skyddsnäte­n som omger människors hälsa och vård numera inte bara bågnar utan också har stora hål.

Vi har bitit oss fast för länge vid att tolka hur arbetet och dess frukter fördelas. Vi vet inte med vilka termer vi egentligen ska ta itu med att det finns många människor omkring oss som helt enkelt inte mår bra. borgÅbLade­t Jan-Erik Andelin

Ingen orsak att göMMa sIg samtidigt som tiotusenta­ls människor i Paris protestera­de mot den franska regeringen­s legaliseri­ng av könsneutra­la äktenskap, beslöt sig juryn på Cannes filmfestiv­al tilldela årets Guldpalm till Abdellatif Kechiches film Blue Is The Warmest Colour, som hyllar kärleken mellan två kvinnor. Också Steven Soderbergh­s Behind the Candelabra, om underhålla­ren Liberace och hans älskare, fick ett varmt mottagande.

Med juryns ordförande Steven Spielbergs ord: ’Ett positivt budskap.’

Erkännande­t i Cannes torde lyfta bägge filmerna ur nischfälla­n och garantera en bredare publik. the IndePenden­t

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland