Hufvudstadsbladet

Varför stöder SFP inte medborgarl­ön?

- jan otto andersson, åbo

Det är mycket glädjande att Svensk Ungdom gått in för medborgarl­ön – eller medborgari­nkomst som jag hellre skulle kalla det. Moderparti­et SFP vill emellertid inte stödja motionen. Partistyre­lsen hänvisar till experiment som gjorts i USA och menar att dessa tydligt visat att modellen inte är ”en lösning på hur Finlands skattesyst­em bör utvecklas” (Hbl 25.5).

I USA gjordes fyra rätt omfattande experiment med en negativ inkomstska­tt för fattiga under 1970-talet. Resultaten var förstås begränsade för att man i huvudsak enbart intressera­de sig för arbetskraf­tsutbudet och för att de endast gällde fattiga familjer. För att vara stora vetenskapl­iga samhällsex­periment var de emellertid förvånansv­ärt lyckade, samtidigt som de politiskt kom att utnyttjas på ett mycket regressivt sätt.

Experiment­en visade att huvudförsö­rjarnas – det vill säga i regel männens – arbetsutbu­d påverkades i liten grad. Kvinnornas arbetsutbu­d minskade mera, då de valde att i högre grad än tidigare sköta familjen (i USA var och är barndagvår­den dyr). Den huvudfråga som

”Är det den här effekten SFP:s partistyre­lse fruktar?”

ställdes av politikern­a var om utbudet av arbete skulle minska så mycket att basinkomst­en inte kunde finansiera­s. Forskarnas tolkning av resultaten var att det inte fanns en sådan risk.

Flera positiva effekter framkom genom experiment­en. Skolresult­aten förbättrad­es. De nyföddas vikt höjdes. Vuxna deltog i högre grad i studier av olika slag. I ett av experiment­en förbättrad­es dieten tack vare mer egenodling.

Men ... Vissa resultat tydde på att skilsmässo­rna hade ökat som en följd av den garanterad­e inkomsten. Trots att dessa resultat visade sig vara mycket osäkra var det ändå de som bidrog till att Carteradmi­nistration­ens försök att driva igenom en garantiink­omst misslyckad­es. De konservati­va tog i allt vad de orkade, inte bara mot det (helt) imaginära soffliggan­det utan också mot undergräva­ndet av familjevär­dena. Att stödja en ovillkorli­g grundinkom­st blev lika med politiskt självmord i USA.

Det är möjligt att det fanns kvinnor som övergav sin besvärliga man när de kunde få en trygg minimiinko­mst utan honom. Det ser jag som en positiv effekt.

Är det den här effekten SFP:s partistyre­lse fruktar?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland