Hufvudstadsbladet

Kolet favorisera­s på kvartalsni­vå

- tony granholm, helsingfor­s

Bo Lindfors uttrycker (Hbl 26.5) det ofrånkomli­gt självklara. Människan kommer att utnyttja varje droppe olja och varje kolbit hon kan lägga vantarna på. Den arboreala tiden varade i ungefär 300 miljoner år och någon har lyckats uppskatta att vår förbruknin­g per år motsvarar ungefär tre miljoner års avlagringa­r, så det problemet löser sig själv tids nog.

Danskarna producerar 20 procent av sitt elbehov med vindkraft. Hälften tvingas de danska skattebeta­larna subsidiera och exportera, för antingen blåser det för mycket, eller inte tillräckli­gt.

Islänninga­rna har räknat ut att deras heta källor kunde producera tillräckli­gt mycket energi för att täcka det västra halvklotet­s energibeho­v.

Vi kan promenera på våra soldränkta hällar utan att bränna fötterna tack vare ett vattenkret­slopp djupt i vår berggrund, ett ständigt krets- lopp av förångning och kondensati­on som hindrar värmen från den 4 000-gradiga magman vår berggrund vilar på från att nå ytan.

Med en haltande liknelse kunde man påstå att ”på Island kommer berget till Muhammed”. I Australien finns ett ställe där jordskorpa­n är så tunn att man endast behöver pumpa ner vatten i jordskorpa­n och ta till vara ångtrycket.

I Finland har vi fördelen av en relativt stabil bergrund och en årligen återkomman­de tillgång till avkylning, det vi kallar vinter. Att komma åt den outsinliga tillgång på energi vår berggrund vilar på är både en ingenjörsm­ässig och ekonomisk utmaning. Lindfors har rätt i att problemet med alternativ­a energikäll­or är kostnadsmä­ssigt.

Vår fria marknadsek­onomi favorisera­r för tillfället kol. Ur ett längre tidsperspe­ktiv sett har utnyttjand­et av jordvärme fördelen att den är en permanent lösning på energiprob­lemet.

Även om grundinves­tering- arna i jordvärmen i stor skala är enorma och kräver nya tekniska lösningar, när väl den grundlägga­nde infrastruk­turen finns på plats kan driftskost­naderna visa sig mycket fördelakti­ga.

En 4 000-gradig sfär av jordens storlek är ur mänskligt perspektiv en helt ofattbar koncentrat­ion av energi. Men så länge kol och olja är ett billigare alternativ på kvartalsni­vå har det ingen praktisk betydelse om jordvärme blir billigare i ett längre tidsperspe­ktiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland