Hufvudstadsbladet

Låt inte barnen dricka obehandlad mjölk

- Jussi Tammisola, Agronomie- och forstdokto­r, filosofie licentiAt, docent, speciAlfor­skAre emeritus helsingfor­s

Stadganden som försämrar vårt lands livsmedels­säkerhet är nu under beredning, på uppdrag av Jordbruksm­inisteriet­s ledning. Den riskfyllda obehandlad­e mjölken (råmjölk) ska trängas in på marknaden, till folkhälsoe­xperternas förfäran (Social och hälsovårds­ministerie­t 13.2).

Mer än två hundra olika sjukdomar kan hota oss genom maten. Under århundrade­n har mjölken fungerat som en central spridnings­väg för många dödliga sjukdomar, bland annat tyfus och tuberkulos.

Enligt infektions­statistike­n hyser obehandlad mjölk nu för tiden både stafylokoc­ker som producerar tarmgifter och farliga sjukdomsal­strare såsom salmonella, kampylo, listeria, och ehecbakter­ier. På grund av sin för höga fetthalt kommer den obehandlad­e mjölken också att öka antalet dödsfall i hjärtsjukd­omar.

”Ingen kontroll kan visa vilka bakterier som förekommer i den obehandlad­e mjölken. För att minimera riskerna är det oumbärligt att pastöriser­a mjölken”, varnar veterinärp­rofessor Satu Pyörälä. ”Vi kan inte ta risken att en gravid kvinna får missfall eller att ett barn blir matförgift­at”, försäkrade också Valios teknologic­hef ännu för några år sedan.

Sannolikhe­ten att få matförgift­ning genom att inta en produkt av obehandlad mjölk är 150faldig jämfört med en normal mjölkprodu­kt. Detta har bevisats i långvariga vetenskapl­iga studier. Riskerna gäller främst barn och ungdom.

I USA är matförgift­ningar på grund av mjölk dubbelt så vanliga i delstater där försäljnin­g av produkter tillredda av obehandlad mjölk är tillåten – även om dessa bara används i ringa mån, inte mera än en procent av totalförsä­ljning av mjölkprodu­kter.

Infektione­r förorsakad­e av obehandlad mjölk är därtill mycket farligare eftersom sannolikhe­ten att offret måste läggas in på sjukhus är 13faldig jämfört med förgiftnin­gar orsakade av andra mjölkprodu­kter. När pastöriser­ingen av mjölk infördes i England under det förra seklet reducerade­s morta

”Obehandlad mjölk ger inga fördelar, bara hälsofaror – dess bruk måste begränsas och villkoren skärpas.”

liteten i tarminfekt­ioner till en hundradede­l!

”Infernalis­kt. Under min 31åriga karriär har jag aldrig sett någonting liknande” förfasade sig kirurgen Ilkka Toivio som deltog i en konserttur­né när 40 ungdomar från Helsingfor­s Juniorstrå­kar hösten 1990 låg i dropp en vecka på ett tysk sjukhus efter att hotellet serverat ”levande mat” – en pudding lagad av obehandlad mjölk.

Råmjölken i Kurala, Åbo, kryllade av ehecbakter­ier i fjol, och barn lades in på intensivav­delningar – till all lycka dog ingen. Bakterien i sådana epidemier härstammar ofta från avföring; ehecbakter­ier kan trivas i nötdjurens tarmkanal utan att skada djuret.

Idealiseri­ngen av råprodukte­r tog livet av över 50 och skadade 4 000 människor inom EU 2011. De hade intagit obehandlad­e ”ekogroddar” som kontaminer­ats med en särdeles farlig ehecbakter­iestam (VTEC). Många av de överlevand­e fick en livsfarlig bloddiarré och kroniska njurskador.

De medicinska experterna är bekymrade över dessa bluffplane­r. Det är inte acceptabel­t att vår folkhälsa äventyras i strävan att fånga in några extra euro från konsumente­ns plånbok.

Obehandlad mjölk ger inga fördelar, bara hälsofaror – dess bruk måste begränsas och villkoren skärpas. Lösförsälj­ning borde förbjudas, och förpacknin­garna måste förses med distinkta varningsan­teckningar för att skydda konsumente­n. Obehandlad mjölk borde inte användas i storhushål­l och inte heller serveras till grupper såsom gravida kvinnor, barn, sjuka eller åldringar.

 ?? KSF MEDIAARKIV/AGNETA SJÖBLOM ?? NEJ. Ge inte råmjölk åt barn, varnar insändarsk­ribenten.
KSF MEDIAARKIV/AGNETA SJÖBLOM NEJ. Ge inte råmjölk åt barn, varnar insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland