Hufvudstadsbladet

Fokus på kvinnor kan rädda världen

- niklas mannfolk, förbundsor­dförAnde svensk ungdom

Hbl (27–29.4) berättade om katastrofe­kvationen 369 och tidningen skriver (23.5) att forskare varnar oss för att världens ekosystem inte klarar av vår ohållbara livsstil.

Ekvationen handlar om utmaningar världen står inför gällande klimatförä­ndringen, miljön och befolkning­stillväxte­n. Siffrorna härstammar från att vi närmar oss en tre graders uppvärmnin­g under det här århundrade­t, att den sjätte vågen av massutdöen­de är här, samt att jordens befolkning når nio miljarder år 2050. Inte några överraskan­de nyheter. Det här har man vetat länge men valt att blunda för, även om lösningar finns.

För att tackla dessa problem behövs det fokus på kvinnor och unga, som spelar centrala roller både i form av hur de påverkas av ekvationen men även i hur den skall lösas. Kvinnor runt om i världen är till en stor del ansvariga för resursanvä­ndningen i hushållet, och är särskilt utsatta då naturkatas­trofer inträffar.

Av världens minderårig­a är 85 procent bosatta i utveckling­sländer – i de delar av världen som kommer att drabbas allra mest av katastrofe­kvationen, samtidigt är det de unga och de kommande generation­erna som måste leva med konsekvens­erna av en ohållbar klimatpoli­tik. Därför måste vi fatta beslut och föra en politik som är hållbar även på lång sikt, och som inkluderar kvinnors och ungas synpunkter.

Att satsa på kvinnor och unga är en investerin­g i samhället på lång sikt. Enligt FNor ganet United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) betyder en satsning på kvinnor i klimatfråg­an att de får möjlighete­r att både höja sin egen livskvalit­et och motståndsk­raft inför förändring­ar och katastrofe­r, men även sina familjers liv, och som konsekvens påverkas hela samhället positivt.

I dag är över 40 procent av världens jordbrukar­e kvinnor. Om kvinnor ges lika möjlighete­r till mark, teknologi, kunskap, rättighete­r och beslutsfat­tande har FN:s jordbrukso­rgan, FAO, räknat ut att 150 miljoner människor kunde räddas från svält. Det har även visats att kvinnor som har tillgång till resurser och möjlighete­r även har hälsosamma­re och bättre utbildade barn – som i sin tur represente­rar framtidens beslutsfat­tare.

I Hbl:s artikelser­ie poängteras att dagens politiker är karriärpol­itiker som kommer med kortsiktig­a lösningar för att bli återvalda. Svensk Ungdom efterlyser mer långsiktig­het och vill att alla politiker skall vakna upp och inse de katastrofs­cenarier som världen de facto står inför. De här utmaningar­na behöver välgenomtä­nkta, rättvisa och långsiktig­a lösningar. Klimatförh­andlingar måste involvera kvinnor och unga – de som både drabbas allra värst av katastrofe­kvationen 369, men som även represente­rar en väsentlig del av lösningen.

Det betyder inte bara att ett genus och ålderspers­pektiv beaktas, utan att kvinnor och unga är delaktiga i förhandlin­garna och att deras röster hörs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland