Hufvudstadsbladet

Varför sponsra trafikfaro­r?

- Gillis Danielsen,, helsingfor­s

Finland har tyvärr i år fått stå som genomkörni­ngsland för den ökända Gumball 3 000tävling­en. Gumball går i all korthet ut på att rika ungar från världen över med sina racerbilar mer eller mindre tävlingskö­r på allmänna vägar bland andra motorister. Skriver man ”Gumball crash” på Google får man flera exempel på hur det hela ofta slutat i dödliga olyckor.

I år startade tävlingen i Köpenhamn och redan i Sverige var den första Lamborghin­in av vägen på grund av för hög hastighet. Ibland skadas också helt oskyldiga: år 2007 körde en Porsche in i en helt vanlig familjebil i Makedonien, bägge passagerar­na i familjebil­en dog, medan den bättre byggda Porschens välbärgade chaufför flydde brottsplat­sen och försökte fortsätta tävlingen i en annan bil.

I Finland var det samma mönster som gällde: ett flertal bilar misstänks ha kört rejält över 50 km/h mer än begränsnin­garna på sträckan Åbo–Helsingfor­s. De misstänkta bilarna hade påklistrad­e reklamer för företag som stöder vansinnet finansiell­t.

Bland dessa företag fann jag ett finskt bryggerifö­retag som även producerar en välkänd energidryc­k som det marknadsfö­r via Gumball. Då jag skrev till detta företags ”Senior Brand Manager” fick jag ett svar där företaget tvår sina händer med att säga de blivit lovade av de tävlande att inte trafikregl­er bryts.

HS rapportera­de att 20 körkort konfiskera­des under de första 160 kilometer bilarna körde i Finland, det vill säga en av sex bilar tappade ett kort (reservföra­re finns så klart för att kunna fortsätta). Vad jag vet uteslöts inget lag ur tävlingen för dessa klara brott av vad som ”lovats”. Då man ser på Gumballs 15åriga historia kan man inte påstå detta kommer som en överraskni­ng för någon.

Är detta verkligen vad företagssp­onsorer vill stödja på våra vägar?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland