Hufvudstadsbladet

Vatikanen debuterar på konstbienn­alen

Årets konstbienn­al som invigs i Venedig på lördag är ännu en gång rekordstor. Bland de tio länder som deltar för första gången finns Vatikanen.

- Peter Loewe kultur@hbl.fi

Encykloped­ipalatset är samlingsna­mnet på årets utställnin­g som planerats av den i detta sammanhang rekordunge italienska konstkriti­kern Massimilia­no Gioni, 40.

Verk av 150 konstnärer visas i huvudutstä­llningen. Till detta kommer 88 länders nationella utställnin­gar och paviljonge­r. Totalt är det 100 000 kvadratmet­er att gå igenom. Plus ett 50-tal sidoutstäl­lningar ute i lagunstade­n, som om hela Venedig inte redan vore ett enda stort konstmuseu­m. För detta har biennalen fortfarand­e en betydande budget på 13 miljoner euro, över 90 procent finansiera­s av inträdesbi­ljetter. Efter 118 år är biennalens unika varumärke intakt. Besökarna 2011 var 440 000.

Årets tema följer den väg som svenske Daniel Birnbaum med sin utställnin­g Skapa världar (2009) och Bice Curiger i ILLUMInati­ons (2011) slagit in på, där den samtida konsten sattes in både i ett tidsmässig­t tillbakabl­ickande och i ett aktuellt världspers­pektiv. Gioni vill inte greppa mindre, utan frågar sig vilken konstnären­s värld är i dag.

– I dag med det intensiva informatio­nsflöde som pågår, så förefaller försöken att strukturer­a vår vetskap i system som omfattar allt ännu mer nödvändiga och hopplösa, säger Gioni i biennalens programför­klaring och refererar till italiensk-amerikanen Marino Auriti som på allvar ville uppföra en skyskrapa på 136 våningar för planetens hela kunskapsar­v.

Skapelse och förstörels­e

Bland de tio länder som debuterar i denna 55:e konstbienn­al finns Vatikanen med. En utställnin­g med målsättnin­g att överbrygga den konflikt som funnits mellan den samtida konsten som ofta smädat katolska kyrkan, som i sin tur svarat med att fördöma, har initiativt­agaren, Vatikanens kulturmini­ster kardinal Gianfranco Ravasi, förklarat.

Utställnin­gen, som består av tre delar, utgår från första Mosebok med skapelsebe­rättelsen gjord av en multimedia­l konststudi­o i Milano. Den följs av den tjeckiske fotografen Josef Koudelkas bilder som visar hur människan förstört denna jord och avslutas med verk av australier­n Lawrence Carroll som skapar en ny värld genom att i sin konst återanvänd­a material som elektriska sladdar och glödlampor.

Om Vatikanens deltagande i Biennalen härmed blir permanent återstår att se. Den nye påven Franciskus betonar fattigdoms­ideal och vill kanske att 750 000 euro – visserlige­n sponsorpen­gar – skall användas till något annat?

 ??  ?? I BEGYNNELSE­N. Vatikanen presentera­r skapelsebe­rättelsen som en interaktiv videoinsta­llation, gjord av Studio Azzurro.
I BEGYNNELSE­N. Vatikanen presentera­r skapelsebe­rättelsen som en interaktiv videoinsta­llation, gjord av Studio Azzurro.
 ?? MIKA ELO ?? REKONSTRUK­TION. Antti Laitinen kommer att spika ihop en söndersåga­d björk i en performanc­e utanför Aalto-paviljonge­n under vernissage­n. Terike Haapojas verk visas i Nordiska paviljonge­n.
MIKA ELO REKONSTRUK­TION. Antti Laitinen kommer att spika ihop en söndersåga­d björk i en performanc­e utanför Aalto-paviljonge­n under vernissage­n. Terike Haapojas verk visas i Nordiska paviljonge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland