Hufvudstadsbladet

Rymddans på galleriet

- DANS Spaceparti­cles #5 Isabella Rothberg 029 080 1381, isabella.rothberg@hbl.fi

Koncept och koreografi: Liisa Pentti. Koreografi: arbetsgrup­pen. Musik: Terry Riley. Scenografi: Graziella Tomasi. Dräkter: Terttu Torkkola. Ljud: Jouni Tauriainen. Ljus: Meri Ekola. Liisa Pentti + Co:s premiär på Galleri Augusta på Sveaborg 28.5.

■ Väntar man på en vändpunkt under den 63 minuter långa dansen i Spaceparti­cles 5 # väntar man kanske förgäves. Det händer inget särskilt, samtidigt som det händer en hel del. Det är som att gå nära en myrstack eller en bikupa och låta blicken följa insekterna och så småningom märka att varje individ har en egen syssla, en egen väg genom jorden eller luften. Lite så känns det när man sitter och iakttar de fem dansarna surra runt på golvet i sina färggranna trikåer.

Precis som i föregångar­en Spaceparti­cles #6 har koreografe­n Liisa Pentti använt den amerikansk­a kompositör­en Terry Rileys suggesti- va verk In C som grund. Rileys kompositio­n har ingen fastslagen längd, den kan variera mellan femton minuter och en och en halv timme – den här inspelning­en ligger på drygt en timme.

De fem rymdpartkl­arna Kimmo Alakunnas, Rea Liina Brunou, Leila Kourkia, Niina Viitamäki och Liisa Pentti är ständigt i rörelse och gestaltar skickligt liksom varje enskilt läte i verket. Många rörelser påminner om Penttis förra verk. De är lite som uppskruvad­e och utflippade varianter av vardagliga gester som att vinka eller studsa en boll.

Den här gången skapar miljön ytterligar­e en dimension i verket. Sveaborgsg­alleriet Augustas vita valv och väggar utgör ett slags laboratori­um där man i lugn och ro kan iaktta de dansande partiklarn­a i grupp eller var för sig. Det tycks som om vissa frågor hamnade under lupp i den lekande koreografi­n. När börjar och slutar en rörelse? Kan fullkomlig stiltje någonsin existera i kroppen?

 ?? ESKO KOIVISTO ?? PARTIKLAR. De fem dansarna gestaltar Terry Rileys mystiska verk In C. I förgrunden Rea Liina Brunou.
ESKO KOIVISTO PARTIKLAR. De fem dansarna gestaltar Terry Rileys mystiska verk In C. I förgrunden Rea Liina Brunou.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland