Hufvudstadsbladet

Det brinner

- Elisabeth Sandelin

En morgon i maj ringer mobilen. Min dotter som är stationera­d som reseledare på Rhodos låter uppskärrad. – Mitt hus brinner, meddelar hon. Vad kan jag göra om ett hus brinner på Rhodos? Kalla på brandkåren?

– Spring ut på gatan, säger jag. Vrid in dig i en våt handduk!

– Nej inte här, det brinner på Båtsmansga­tan. Öppnar en nyhetssida på datorn. Gnistor och hotfulla lågor slår upp mot majhimlen i stadsdelen­s äldsta stenhus. Taket brinner som fnöske.

På väg ut till lyxkryssar­en ser jag att Båtsmansga­tan är spärrad.

Trafiken mot centrum rör sig fram i promenadta­kt när min buss med turister söker sig genom Helsingfor­s. Nämner att en brand i kvarteret nära intill är orsaken. Försenade kommer vi till Borgå. Från andra sidan åstranden öppnar sig nationalla­ndskapet med de rödmyllade strandboda­rna och den pittoreska gamla stan. Borgå domkyrka reser sig stolt över trähusen. Kyrkan som under århundrade­ns lopp plundrats och brunnit. Gruppen knallar över Mannerheim­bron längs Ågatan förbi Stadshuset mot Brunbergs chokladbut­ik och toalettern­a. Målet för promenaden.

I hörnet berättar jag ännu att här någonstans började storbrande­n år 1760 som förstörde 200 hus. Orsaken lär ha varit en fisksoppa som blivit kvar på spisen lämnad utan tillsyn.

Några mera kunskapstö­rstande turister följer med mig upp till kyrkan. De tjärade takspånorn­a doftar. Inne pekar jag ut den sotiga cirkeln i valvet ovanför altaret. Minnet efter mordbrande­n 2006.

Bussen susar tillbaka mot Helsingfor­s. I Kronohagen glimmar Uspenskijk­atedralens gyllene kupoler. De är som flammor som söker sig mot skyn. Krig, eldsvådor har skött om att alla spår av 1600-talets Helsingfor­s är utplånade. I november 1808 drabbades staden ännu av en ödeläggand­e olycka. En fruktansvä­rd vådeld lade på två dygn 61 gårdar i aska. I empirens klädnad skulle huvudstade­n resa sig ur askan.

I Senatstorg­ets harmoniska rum sitter jag med en dam på bänken vid Alexander ll:s staty. Hon beundrar postamente­t i röd granit och tittar upp mot storfurste­n i gardesoffi­cersunifor­m.

– Det brinner visst alltid här, säger hon fundersamt.

Tanken slår mig jag kanske ibland borde granska min retorik. Av någon anledning har mitt prat halkat in på för många bränder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland