Hufvudstadsbladet

Honka visade stark moral

Honka är definitivt ett lag för medaljstri­den. Efter stora problem lyckades Esbolaget genom en projektil av Antti Mäkijärvi sänka FC Lahti.

- Jonas von Wendt 029 080 1387, jonas.wendt@hbl.fi

– Vi tog en snabb överläggni­ng med Mossa (Yahgoubi) och jag sa att jag tar den. Det var mitt läge och jag fick en jäkligt bra träff. Den touchade väl en Lahtisspel­are på vägen men huvudsaken var att den gick in, säger en lycklig Mäkijärvi där han står omringad av Honkajunio­rer strax efter match.

Sommarfinl­and visade sig från sin allra vackraste sida i går. 25 grader varmt, sol och en till synes perfekt gräsmatta. Lägg till att Honka var obesegrat i fem matcher i följd i ligan och att FC Lahti behövde en seger för att lämna bottenträs­ket och förutsättn­ingarna för en fin drabbning fanns. På förhand.

Själva matchen utvecklade­s till ett veritabelt sömnpiller och en orgie av felpassnin­gar, felaktiga beslut kryddat med några mästerligt dåliga avslut. Att Honka hade svårt att spela ut registret berodde till stor del på Kastriot Kastratis två dumma varningar i första halvlek, Det innebar att Honka tvingades kriga med en man mindre i drygt en timme. Kriga är kanske att ta i för mot Lahti räckte det att täppa till i mitten och låta gästerna slå bort inlägg efter inlägg.

FC Lahti skapade en enda målchans, i slutminute­n hade Joni Kauko möjlighete­n att kvittera men den formsvaga mittfältar­en gjorde alla fel man kan göra vid en nick. I stället för att nicka neråt nickade han högt och över.

– Honkas röda kort gjorde det bara svårare för oss. Jag hade hellre spelat med elva mot elva till slut. Det är lättare att spela bra fotboll då. Nu fick vi all press på oss, och skulle vinna men gjorde inte mycket rätt, säger Lahtis coach Tommi Kautonen.

Vad gjorde ni fel?

– Vi passade dåligt, vi rörde oss dåligt och slog dåliga inlägg.

FC Lahti är i en spelmässig kris och triumfen i ligacupen är glömd för länge sen.

– Vi åker dit på en frispark som inte är en frispark. Och sen går bollen in via en av våra spelare. Allt är emot oss.

Kautonen ska nog inte rikta alltför många anklagande fingrar i riktning domare Ville Nevalainen för den sistnämnde var väldigt flaxig i sitt agerande och favorisera­de sannerlige­n inte hemmalaget. Det fanns ingen klar linje och Honka skulle definitivt ha haft en straff någon minut före frisparken.

Honka har flytet på sin sida och förtjänade det i går. Trots en man mindre hade man koll på läget och Mäkijärvis frispark gav ytterligar­e tre poäng.

– Roni (Porokara) sa att jag får en hundring om jag gör mål. Får väl driva in skulden, säger matchhjält­en med ett skratt.

 ?? LEHTIKUVA / MARTTI
KAINULAINE­N ?? SLOG UR UNDERLäGE. Mostaghi Yaghoubis Honka besegrade Joni Kaukos FC Lahti – med en man mindre på plan.
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N SLOG UR UNDERLäGE. Mostaghi Yaghoubis Honka besegrade Joni Kaukos FC Lahti – med en man mindre på plan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland