Hufvudstadsbladet

Sammelvuo vill vinna till varje pris

Tuomas Sammelvuo är numera tränare för Finlands volleyboll­herrar, men inställnin­gen är densamma som under spelartide­n.

- HBL-FNB

Då årets upplaga av världsliga­n inleds med två matcher mot Portugal i Helsingfor­s ser Tuomas Sammelvuo bara ett mål.

– Det går att besegra Portugal, för alla landslag är möjliga att slå. Det gäller bara att tro på sitt eget kunnande och sina styrkor, säger 37-åringen Sammelvuo som direkt efter spelarkarr­iärens slut blev landslagst­ränare.

Han ledde laget för första gången i Tjeckien nyligen. Då var anfallsspe­let högklassig­t och Sammelvuo räknar med liknande takter nu.

– Men å andra sidan ska man komma ihåg att Portugal har ett starkt försvar, säger Sammelvuo.

Sydkorea kallar

Mot Tjeckien valde han en öppningssj­ua med Mikko Esko, Mikko Oivanen, Matti Oivanen, Konstantin Shumov, Antti Siltala, Urpo Sivula och Juho Rajala.

Att samma spelare inleder mot Portugal är ingen högoddsare, eftersom Sammelvuo ofta betonar vikten av att spela sitt eget spel i stället för att anpassa sig enligt motståndar­en.

Efter att ha mött Portugal på fredag och lördag blir det ett kort träningslä­ger i Finland innan flyget till nästa match – i Sydkorea – går på onsdag.

– Om en vecka på lördag och söndag möter vi Sydkorea i Suwon. En vecka efter det är vi redan i Komaki och möter Japan, säger Sammelvuo.

Han leder landslaget tillsamman­s med italienare­n Nicola Giolito.

– En hängiven tränare och fysioterap­eut som siktar uppåt. En man i min ålder som jag kommer utmärkt överens med, säger Sammelvuo om sin assistent.

 ?? TROND H. TROSDAHL ?? NY VID RODRET. Sammelvuo vann i sin debut som landslagst­ränare mot Tjeckien, men allvaret börjar då världsliga­n kör i gång.
TROND H. TROSDAHL NY VID RODRET. Sammelvuo vann i sin debut som landslagst­ränare mot Tjeckien, men allvaret börjar då världsliga­n kör i gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland