Hufvudstadsbladet

Den osynliga väggen fanns uppställd

- Marius Turula

Utgången av vissa tennismatc­her i Grand Slam, där man spelar i bäst av fem set, kan vara klar under spelets gång också om det ser jämnt ut i protokolle­t. Jarkko Nieminens match i går var en sådan.

När Jo-Wilfried Tsonga vann första set i tiebreak – bara det andra av 12 tiebreak Nieminen förlorat i år – och med stort servespel tog också andra set med knapp marginal, var saken klar.

”Den osynliga väggen som skiljer Finlands äss från spelarna i tio i topp var uppställd och på plats igen.”

Tsonga hade lett med 2–0 i set 43 gånger i Grand Slam – men förlorat bara en enda gång. Förlusten, mot en spelare strax under det absoluta toppskikte­t, Stanislas Wawrinka, kom för två år sedan på samma plan som i går.

Nieminen tog rätt nyligen en av sina absolut finaste vinster mot Juan Martin Del Potro, rankad 7:a. Nu var den osynliga väggen som skiljer Finlands äss från spelarna i tio i topp uppställd och på plats igen. Före triumfen mot Del Potro hade Jarkko Nieminen förlorat sjutton gånger i rad mot elva olika motståndar­e ur tio i topp.

Nieminen spelade stundtals mycket bra. Men med enorm serve och forehand byggde Tsonga metodiskt upp kontringsl­ägen för backhandcr­oss och hans lite beskedliga­re men tunga backhand gav resultat.

Nieminens nuvarande standard bäddar för blåvit tennisfest i Tammerfors i slutet av juli. Jarkko vann Challenger-turneringe­n där 2001 och 2002 och visade sig mogen för att ta steget ut i stora världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland