Hufvudstadsbladet

Simpelt är vackert – och effektivt

- Marcus Lindqvist

Det är inte alla utanför Staples Center som uppskattar den typ av ishockey som de regerande Stanley Cup-mästarna LA Kings spelar. Sant – om du vill se målfyrverk­eri, piruetter, passningar på klubbladet och Alexander Ovetjkin som vänder ut och in på motståndar­nas backar är det kanske inte ditt favoritlag.

Men vet du vad – Ovetjkin har inlett sin semester, det finns inte tid för piruetter och det blir sällan målkalas i slutspelet. Kings spelar perfekt slutspelsh­ockey, fast det inte är mycket finess till det. Laget skrinnar, dumpar in pucken, tacklar, jobbar, försvarar och låter Jonathan Quick stoppa de få målchanser­na som motståndar­en skapar. Taktikboke­n har kofösaren Darryl Sutter skrivit på en näsduk som han stoppat i bröstficka­n på kavajen.

Elva av Kings tretton slutspelsm­atcher har avgjorts med ett måls marginal – sju av dem har slutat 2–1 till endera laget. Låter som att åskådarna får gäspa käkarna ur led. I samtliga av de sju konferenss­emifinaler­na mot San Jose gjorde hemmalaget första målet – och vann matchen. Förutsägba­rt? En aning.

Underhålla­nde? Jovars. Det är fartfylld, känsloladd­ad och fysisk, om än inte värst estetiskt tilltaland­e eller fantasiful­l hockey.

I jämförelse kändes matchserie­n mellan Pittsburgh och Ottawa väldigt statisk och känslokall, när Senators förgäves försökte försvara sig mot Penguins stjärnkava­lkad. Chicago är som bäst ett sevärt lag, men Detroit lyckades kväva Hawks anfallsspe­l med sitt tråkiga 1+4-försvarssp­el. Den sjunde matchen spelades i natt och jag hoppas för ishockeyns skull att Hawks vann.

Boston spelade en av de senaste årens roligaste matchserie­r mot Toronto i den första omgången, men i den andra omgången hade Rangers egentligen inte en chans. Ett mysterium varför John Tor-

”Vartefter slutspelet går vidare tröttnar spelarna, ishockeyn blir mer fantasilös och rätlinjig – och lagen täpper till försvaret.”

torella förespråka­r en så defensiv spelstil i New York. Nå, i går kom beskedet om att Torts får sparken.

Överlag har historien visat att den första slutspelso­mgången är den mest underhålla­nde, mest känsloladd­ade och bjuder på de största överraskni­ngarna. Vartefter slutspelet går vidare tröttnar spelarna, ishockeyn blir mer fantasilös och rätlinjig – och lagen täpper till försvaret. Perfekt för lag som Kings. Boston kan spela den typen av ishockey – men ju mindre tid och utrymme, desto sämre för Chicago och Pittsburgh. Detroit? Inte tillräckli­gt fysiskt för att klara ett lag som LA eller Boston.

Många av de mest underhålla­nde sekvensern­a under det pågående slutspelet har uppstått när båda lagen har en man mindre på isen, det vill säga i spel fyra mot fyra. Kanske något för internatio­nella ishockeyfö­rbundet IIHF att ta efter? Det är faktiskt inte helt otänk- bart att NHL inom en överskådli­g framtid går in för att lansera spel fyra mot fyra under ordinarie speltid. Det skulle vara festligt.

PS. Det sägs att det i dagens NHL, med lönetaket och trettio lag, är oerhört svårt att upprepa som Stanley Cup-mästare. I skrivande stund var det de senaste fem årens Stanley Cup-vinnare som var kvar i slutspelet – i natt slogs antingen Chicago (2010) eller Detroit (2008) ut.

 ?? LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP / HARRY HOW ?? MåLSNåLT. San Joses Antti Niemi kunde inte stoppa Kings marsch till konferensf­inalerna.
LEHTIKUVA / GETTY IMAGES / AFP / HARRY HOW MåLSNåLT. San Joses Antti Niemi kunde inte stoppa Kings marsch till konferensf­inalerna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland