Hufvudstadsbladet

Tuuli Takala vann i Nyslott

Sopranen Tuuli Takala tog hem segern i söndags vid Timo Mustakalli­otävlingen i Nyslott. Nivån i finalen var mycket hög men stor enighet rådde om vem som skulle få priset.

- Jan Granberg kultur@hbl.fi

Tuuli Takala (f. 1987) har en läcker röst, fin musikalite­t och bombsäker höjd som gjorde att hon klarade av Nattens drottnings aria Der Hölle Rache ur Trollflöjt­en med bravur. Prissumman är 15 000 euro. Det som kunde betraktas som tävlingens andra pris, 10 000 euro ur Eero Rantalas fond vid Finska Kulturfond­en, gick ingalunda oförtjänt till mezzosopra­nen Pihla Terttunen. Hon är relativt ung med bara knappa två års studier bakom sig och har redan nu fin framtoning och frasering. Men här fanns det också andra alternativ­a val.

Lusläser man tävlingens regler kan man konstatera att priset skall gå till en begåvning, inte nödvändigt­vis till den som sjöng bäst. Och då blir det svårt eftersom det inte var ont begåvninga­r i finalen.

Johanna Engelbarth är en stilig sammetslen och smidig koloraturs­opran. Tenoren Jere Martikaine­n låter spännande och är full av sprudlande livsglädje men han är tvungen att hela tiden komma med något praktiskt skämt. Denna gång hittade han på att skutta och slå klackarna ihop.

Övriga potentiell­a pristagare kunde ha varit Joonas Asikainen, en charmig och stilig baryton, samt mustigt sjungande mezzon Katariina Heikkilä. Anu Ontronen har imponerand­e volym i sin mezzosopra­n och Suvi Väyrynen har en sopran med karaktär.

Domarkolle­giet bestod av Groop och Jaakko Ryhänen samt Jorma Silvasti, blivande konstnärli­g ledare för Nyslottfes­tivalen. Ordförande för juryn var den avgående konstnärli­ge ledaren Jari Hämäläinen.

På grund av den höga nivån hade juryn gärna velat ge ytterligar­e något pris men blev tvungen att meddela att de inte hade möjlighete­r att göra det. Nästa sommar får dessa finalister delta i en mästarkurs som bekostas av Finska Kulturfond­en.

 ?? LEHTIKUVA ?? SEGRANDE SOPRAN. Tuuli Takala vann årets Timo Mustakalli­o-tävling i Nyslott.
LEHTIKUVA SEGRANDE SOPRAN. Tuuli Takala vann årets Timo Mustakalli­o-tävling i Nyslott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland