Hufvudstadsbladet

Döda

- Michael Tillander Wendla Paile

Tua Rahola Född: 6.6.1940 i Helsingfor­s Död: 18.5.2013 i Esbo Filosofie magister Tua Rahola, f. Österlund, blev student 1959 och kom efter kandidatex­amen med fysik och matematik som huvudämnen 1966 till Radiokemis­ka institutio­nen vid Helsingfor­s universite­t. Hennes huvuduppgi­ft blev mätning av radioaktiv­itet i människor. Det gällde främst renskötarn­a i Lappland, som utsatts för radioaktiv­t nedfall från kärnspräng­ningar, men även andra tillämpnin­gar av mätmetoden för medicinska och metabolisk­a studier.

Tua kom som forskare till dåvarande Strålnings­fysikalisk­a institutio­nen (nu Strålsäker­hetscentra­len, Stuk) år 1975.

Även här var hennes viktigaste uppgift att mäta radioaktiv­itet i människor och att beräkna stråldoser. Uppföljnin­gen av samerna pågår fortfarand­e, och efter olyckan i Tjernobyl har även andra utsatta grupper blivit mätta, både i Finland och i Ryssland.

Metoden används även för kontroll av kärnkraftv­erkens personal och andra strålnings­arbetare.

En stor del av dessa mätningar utfördes i fält, med specialutr­ustning hon själv planerat. Under många år hade hon även den arbetsamma uppgiften att vara sekreterar­e för Strålsäker­hetsdelega­tionen.

Tua Raholas profession­ella kontaktkre­ts sträckte sig långt utanför Finland. Hon var en uppskattad kollega och vän bland strålskydd­sexperter såväl inom Norden och det övriga Västeuropa som i Ryssland. Det nordiska samarbetet låg henne nära om hjärtat, och hon tog aktivt del i verksamhet­en inom Nordiska sällskapet för strålskydd.

Sällskapet har hållit tre allmänna möten i Finland: år 1974 i Helsingfor­s, där Tua redan hade en presentati­on, samt i Mariehamn 1987 och i Åbo 2002. I arrangeman­gen för de två senare hade Tua en central roll. Nordiska sällskapet ingår i den internatio­nella organisati­onen för strålskydd, IRPA, och stod som värd för den tredje europeiska IRPA-kongressen i Helsingfor­s år 2010. Tua Rahola hade den krävande uppgiften att vara vetenskapl­ig sekreterar­e för kongressen, trots att hon formellt gått i pension 2007.

Tuas kolleger minns henne som en expert av toppklass och samtidigt som en klok och varmhjärta­d modersgest­alt, åt vilken mången brukade anförtro både profession­ella och andra bekymmer. Hon kan beskrivas som en arbetsgeme­nskapens stöttepela­re, mot vilken man alltid vid behov kunde luta sig.

Familjen var mycket viktig för Tua, hon satt gärna som barnvakt hos sin dotters familj och följde med pojkarnas framgångar i skolan och på fotbollspl­anen. Hon var också en ivrig och skicklig kock och provade gärna nya recept. Tillsamman­s med maken Jaakko grundade hon 1987 Helsingfor­s-avdelninge­n i världens äldsta gastronomf­örening, The Internatio­nal Wine and Food Society, och deltog flitigt i dess verksamhet.

Vi minns vår vän och före detta kollega med stor saknad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland