Hufvudstadsbladet

Årets sista dopp.

Någonstans utanför Helsingfor­s – vi avslöjar inte exakt var – brukar tonårskill­ar hoppa från den trampolinf­örsedda kolossen. Fiffigt? Säkert inte. Men kul!

- TEXT Susanna Ilmoni FOTO Karl Vilhjálmss­on feature@hbl.fi

Killarna på bilderna råkade fotografen Karl Vilhjálmss­on upptäcka av en händelse i somras. De är alla fjorton år gamla och har hittat det, i deras tycke, perfekta sättet att hänga med kompisar. Plask och plums!

Mamma och pappa vet förstås ingenting, helt enligt etablerad internatio­nell informatio­nstrategi bland världens samtliga tonåringar: varför berätta om sådant som kan leda till onödig oro och eventuella sanktioner? Hellre håller man förstås tyst och fortsätter ha roligt.

Hbl har också avgett ett heligt löfte om att inte yppa namnen på ynglingar, och vi berättar inte heller exakt var bilderna är tagna. Men ett tjockt varningens pekfinger vill vi ändå vifta med och vi avråder alla läsare från att ta exempel av galenpanno­rna.

Tonåringar­na upptäckte betongklos­sen av en slump. Trampoline­n fanns redan där, men stegen måste killarna simma ut med varje gång. Det är en sträcka på cirka 30 meter, men stegen har försetts med flöten så den går lätt att dra efter sig.

Killarna – cirka tio ingår i gänget – är självlärda i simhopp. Ingen kommer hit ensam, och några volter från trampoline­n rakt ner i havet gör de inte heller. Det här är ju inte tv-programmet Splash utan helt på riktigt. – Fallet skulle bli för högt och farligt. Trots att gänget har hoppat ett fler- tal gånger, ”åtminstone ett halvt dussin gånger”, under sommarens lopp vid ett livligt trafikerat ställe utanför Helsingfor­s strandlinj­e har ingen stannat till för att fråga dem om något, varken privata båtförare, polis, sjöbevakni­ng eller sjöräddnin­g.

– Men några sightseein­gbåtar har saktat in så att turisterna ombord ska hinna ta sig en ordentlig titt. Nu är det ändå sluthoppat för i år. – Vattnet börjar vara för kallt. Men nästa år ... Fast det vet mamma och pappa förstås ingenting om.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? KARL VILHJALMSS­ON ??
KARL VILHJALMSS­ON
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland