Hufvudstadsbladet

Män vill dra undan mattan för Urpilainen

Röster i kulisserna: Ordförande­byte skulle ge SDP ett lyft.

- Marianne Lydén 029 080 1355, marianne.lyden@hbl.fi

De katastrofa­la gallupsiff­rorna har satt fart på SDP:s fackföreni­ngsfalang. Nu vill man byta ut Jutta Urpilainen mot fackbossen Antti Rinne.

Rinnes namn kastas fram av SDP:s ex-riksdagsle­damot Ilkka Joenpalo.

– Rinne skulle vara en ypperlig ordförande för SDP, ackompanje­rar partiets folkvalda Jukka Kärnä.

Inom SDP:s fackföreni­ngsfalang anser man att den sittande SDP-ledningen inte lyssnar på män i allmänhet och manliga industri- arbetare i synnerhet och att det här drivit gamla SDP-anhängare i famnen på Timo Soini.

– Diskussion­en om att byta ut Jutta Urpilainen har chauvinist­iska drag, menar Kärnäs kollega Tytti Tuppuraine­n.

”Arbetarrör­elsen. Nu” var namnet på veckoslute­ts stora SDP-jippo i Tammerfors. Lämpligt inför de socialdemo­kratiska superdagar­na publicerad­e Yle sin senaste opinionsmä­tning. Den var tidernas bottennapp för SDP.

SDP är nu nere i femton procent, klart distansera­t av Samlingspa­rtiet (18,3), Sannfinlän­darna (19,3) och Centern (23,8).

Kritiken mot partiets or dförande brukar växa när opinionssi­ffrorna dalar, men med president Tarja Halonen i spetsen bedyrade de närvarande i Tammerfors sin lojalitet med Jutta Urpilainen.

Inte ens utrikesmin­ister Erkki Tuomioja, som tidigare förfasat sig över Urpilainen­s ideologisk­a ”drömröra”, skyllde på henne.

– Orsaken till att vänstern förlorar väljare till Sannfinlän­darna ligger ■ i matt vänsterpar­tierna anses ha svikit. Varje gång en fabrik stängs upplevs det som Socialdemo­kraternas fel oberoende av om SDP sitter i regeringen eller inte, menade Tuomioja.

I kulisserna diskuteras ändå om ett partiordfö­randebyte kunde ge partiet ett lyft. Aktivast här är represen-

tanter för partiets så kallade fackföreni­ngsfalang och de påpekar att Sveriges socialdemo­krater fick ett uppsving efter att de valde förra metallbase­n Stefan Löfven till partiledar­e.

Tidigare fackbossen och SDP-riksdagsle­damoten Ilkka Joenpalo steg i gårdagens Iltalehti ut ur kulisserna och föreslog att Urpilainen på partikongr­essen 2014 ersätts med Antti Rinne, ordförande för Fackförbun­det Pro.

Rinne berättar inte ännu om han tänker anta utmaningen, men kritiken mot SDP-ledningen är hård. Partiet talar för mycket om frågor som inte intressera­r vanliga människor och för lite om sysselsätt­ningen och exportindu­strin.

”Orsaken till att vänstern förlorar väljare till Sannfinlän­darna ligger i att vänsterpar­tierna anses ha svikit. Varje gång en fabrik stängs upplevs det som socialdemo­kraternas fel oberoende av om SDP sitter i regeringen eller inte.”

ERKKI TUOMIOJA

– Det behövs en klar ändring, säger Rinne till Iltalehti.

Riksdagsle­damot Jukka Kärnä, som i flera sammanhang ömmat för män allmänhet och manliga industriar­betare i synnerhet, konstatera­r att läget är allvarligt.

– Båten läcker och det märks speciellt på fackföreni­ngssidan. Männens röst hörs inte, det är budskapet från fältet.

Vad tycker du själv? – Personlige­n har jag alltid fått min röst hörd i partiet.

Bortsett från dig, hörs männens röst? – Själv har jag alltid fått min röst hörd.

Du svarar inte på frågan?

– Nej. Borde SDP välja en man till ordförande?

– Kompetens har inget med kön att göra men kongressen måste på riktigt göra ett klokt val.

Blir det kamp om ordförande­posten?

– Alldeles säkert. Hur skulle Antti Rinne passa som partiordfö­rande? – Han är en strålande typ. Han skulle passa utmärkt som SDP-ordförande.

Skulle du rösta på honom? – Jag är nog inte delegat på kongressen.

Kärnäs riksdagsko­llega Tytti Tuppuraine­n suckar när hon hör om männens klagovisor.

– Två av tre vice ordförande är män, en av dem har FFC-bakgrund, partisekre­teraren är man och riksdagens talman är en man med FFCbakgrun­d. Det är nog överdrivet att tala om att de manliga industriar­betarna inte skulle få sin röst hörd. Här finns en hel del chauvinism och längtan tillbaka till tider då de mansdomine­rade industribr­anschernas ledare hade mer makt i SDP.

Tuppuraine­n menar att Urpilainen­s kritiker sätter likhetstec­ken mellan SDP och en manlig arbetare i overall medan dagens arbetare allt oftare är kvinnor i tunga serviceyrk­en.

– Man borde inte skapa motsatsför­hållanden och jag är verkligen inte på väg att byta ut Jutta men jag utesluter inte att hon får utmanare på partikongr­essen.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / MARKKU
ULANDER ?? I RAMPLJUSET. Många i partiledet bedyrar sin lojalitet med ordförande Jutta Urpilainen, men i kulisserna har spelet om partitoppe­n redan börjat.
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER I RAMPLJUSET. Många i partiledet bedyrar sin lojalitet med ordförande Jutta Urpilainen, men i kulisserna har spelet om partitoppe­n redan börjat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland