Hufvudstadsbladet

”Slopa lagen om hets mot folkgrupp”

Samlingspa­rtiets unga är emot kvotflykti­ngar, vill privatiser­a Yle och slopa lagen om hets mot folkgrupp.

- Staffan Bruun 029 080 1317, staffan.bruun@hbl.fi

Det behövs ingen lag som förbjuder hets mot folkgrupp. Statliga Yle kan skrotas, kvotflykti­ngar ska Finland inte ta emot.

Detta är några punkter ur Samlingspa­rtiets ungdomsför­bunds nya princippro­gram. Ordförande Susanna Koski är nöjd med programmet.

I domsförbun­d augusti höll Samlingspa­rtiets kongress och valde ung- Vasastuden­ten ordförande. Man Susanna godkände Koski, också 28, till ett ny nytt ra veckor princippro­gram efteråt, fick som stor spridning. i går, någSusanna Koski, ni kräver att Finland slutar ta emot kvotflykti­ngar, varför? – Kvotflykti­ngar togs emot under en tid då vanliga flyktingar aldrig hittade till Finland. Nu är situatione­n en annan. Flyktingar­na hittar hit också på egen hand. Syriens flyktingsi­tuation är mest akut. De flyktingar­na kommer inte på egen hand till Finland, vilket är vårt ansvar för dem? – Vi anser att det kommer nog med flyktingar till Finland redan nu. Extra kvoter behövs inte. Om hela det övriga Europa tar emot syrier, ska Finland ändå stänga dörren? – Det är en fråga som ska avgöras från fall till fall. Ni vill också slopa bindande centrala arbetsmark­nadsavtal så att arbetstaga­re och arbetsgiva­re ingår avtal direkt på arbetsplat­sen. Lämnar inte det plats för godtycke? – Målet är att uppnå större flexibilit­et för att minska på ungdomsarb­etslöshete­n. I dag är det ungdomen som drabbas av det styva avtalssyst­emet, även om många skulle vara beredda att ta jobb på sämre villkor. Men de får inte. Är ni inte oroliga för att kastas hundra år tillbaka i tiden då arbetare var helt utsatta för arbetsgiva­rens godtycke? – platserna. Nej, vi tror på avtalsfrih­et på arbetsNi vill privatiser­a Yle. Blir inte följden att ingen sköter public service längre och att all tv blir som MTV3 och Fyran? – Varför skulle följden bli det? Inte har vi heller någon statlig tidning, men ändå goda kvalitetst­idningar. I stället för Yle-avgiften kan motsvarand­e summa tas in reklamväge­n. Ni vill slopa lagen som förbjuder hets mot folkgrupp. Varför vill ni tillåta hets? – Vi vill att människor behandlas som enskilda individer, inte som medlemmar i någon grupp. Man ska göra skillnad på ord och handling. Att uppmana till brott ska fortfarand­e vara straffbart. Ert förslag sänker tröskeln för hatretorik, eller hur? – Termen hatretorik är besvärlig, vad menas med det? För oss är det väsentliga att diskussion­er som förs i olika forum är fri. Ingen ska dömas för sina åsikter, det avgörande ska vara om handlingar är kriminella eller inte.

 ??  ?? SUSANNA KOSKI
SUSANNA KOSKI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland