Hufvudstadsbladet

”Skärpt lag flyttar brotten till nätet”

Problemen sopas under mattan och prostituti­onen försvinner till nätet, utom synhåll för polisen. Det anser kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren om förslaget till förbud av både köp och försäljnin­g av sex.

- Stefan Lundberg 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren utdömer en lag som totalförbj­uder handeln med sex. Den sopar bara problemen under mattan, säger han.

– Om både köp och försäljnin­g av sex blir straffbart så påverkar det inte vare sig utbudet eller efterfråga­n. Det kommer att ske en liten nedgång innan kunder och prostituer­ade hittar varandra igen, säger Thomas Elfgren som har fyrtio års erfarenhet av att bekämpa dold och organisera­d brottsligh­et.

Efter ett förbud kommer de kanske inte att hitta varandra på gatan eller på nattklubba­rna utan på nätet.

– För polisen är det lättare att övervaka och kontroller­a det man ser än det man inte ser. Polisens arbete blir mycket svårare.

Elfgren ger ingenting för dem som påstår att förbudet fungerar i Sverige. Enligt honom fungerar det inte.

– Det beror på vem du frågar. Mina svenska kolleger som bekämpar prostituti­onen har inte sett någon förbättrin­g. Tvärtom, det har blivit svårare att komma åt problemet, det kostar mera och resultaten är sämre.

Svensk statistik ljuger

– Statistike­n kan ge sken av att lagen fungerar, men i verklighet­en har hanteringe­n bara flyttat till nätet, bort från myndighete­rnas och gemene mans ögon. Den har blivit en del av den dolda brottsligh­eten.

När handelspla­tsen förflyttas från gathörnen till den virtuella världen borde polisen komma åt de servrar som de kriminella amvänder. Men det är lättare sagt än gjort för de finns oftast i något annat land.

– Vi vet helt enkelt inte var de finns. Om totalförbu­d vore ett fungerande läkemedel mot prostituti­on så skulle det redan ha använts, men det är fel verktyg och det vet alla i branschen.

Elfgren säger sig dock förstå dem som talar för totalförbu­d. Den primära tanken är att skydda offren och det är välmenande.

– Det är sist och slutligen ganska lite vi kan göra, det är som med alkoholism. Vi kommer alltid att leva med problemet.

– Med lagstiftni­ngens hjälp vill man föra fram ett moraliskt budskap om att det är fel att köpa och sälja sex, men i praktiken förbättras situatione­n inte ett dugg.

Även offren bestraffas

Enligt Elfgren kommer polisen att tvingas satsa sina också annars otillräckl­iga resurser på ett problem som blir bara svårare att komma åt. Straffpåfö­ljderna för dem som bryter mot sexköpslag­en är böter vilket inte heller motiverar polisen till att prioritera fallen särskilt högt.

– Vi ska komma ihåg att också försäljnin­g av sex i så fall förbjuds. Det betyder att också offret för prostituti­onen bestraffas.

– När jag läste Justitiemi­nisteriets rapport om sexköp visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta när det talades om behovet av att ”utbilda poliser” och ”ändra på polisens attityder”. Det låter lite besserwiss­eraktigt, som om polisen aldrig tidigare uppmärksam­mat prostituti­onsproblem­et.

– Det här är en allvarlig sak och det finns inget utrymme för idealism. Det behövs realistisk­a åtgärder och tillräckli­ga resurser för att förverklig­a dem.

 ?? HBL–ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? DöLJS. Ett totalförbu­d av försäljnin­g och köp av sex sopar bara problemen under mattan och hjälper inte prostituti­onens och människoha­ndelns offer, säger kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren.
HBL–ARKIV/NIKLAS TALLQVIST DöLJS. Ett totalförbu­d av försäljnin­g och köp av sex sopar bara problemen under mattan och hjälper inte prostituti­onens och människoha­ndelns offer, säger kriminalko­mmissarie Thomas Elfgren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland