Hufvudstadsbladet

Thaimassag­esalonger misstänks för koppleri

Flera thaimassag­esalonger i Östra Finland misstänks för koppleri. Företag i Joensuu, S:t Michel, Varkaus och Kuopio har utretts. En del av dem har haft verksamhet i flera år.

- FNB

Enligt polisen tog affärsidka­ren betalt för inträde till salongen. Massörerna­s lön bestod av de ”extrabetal­ningar” som kunderna gjorde för sexuella tjänster.

Affärsidka­rna misstänks ha gjort betydliga ekonomiska vinster på de sexuella tjänsterna.

De brottsmiss­tänkta är i huvudsak thailändsk­a kvinnor, men även några finländska män har varit inblandade. De har främst hjälpt till med praktiska arrangeman­g. De thailändsk­a kvinnorna som jobbade som massörer arbetade på flera olika salonger.

Kunderna har varit finländska män. Tiotals har förhörts som misstänkta för utnyttjand­e av person som är föremål för sexhandel.

Centralkri­minalpolis­en och polisinrät­tningarna i Norra Karelen och Norra Savolax samt gränsbevak­ningen i Norra Karelen har grundat en gemensam arbetsgrup­p för utredninge­n.

En del av brotten som utretts i förundersö­kningen går nu till åtalsprövn­ing medan andra delar av helheten ännu utreds.

Första behandling

De första koppleriåt­alen i fallet behandlade­s i Norra Karelens tingsrätt i Joensuu i går. Två thailändsk­a kvinnor och en finländsk man åtalas bland annat för grovt koppleri.

Förutsättn­ingen för att köpa sextjänste­r var att betala 30– 50 euro för massage. Den här summan gick till affärsägar­en. I affären sålde flera kvinnor sina tjänster.

Verksamhet­en som pågick från hösten 2008 till i våras inbringade nästan 120 000 euro, som åklagaren kräver att förverkas till staten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland