Hufvudstadsbladet

Akta dig för ”vän i nöd”

Många har de senaste dagarna fått hjärtskära­nde e-postmeddel­anden från någon bekant som ”bestulits på allt” på en utlandsres­a och nu snabbt behöver pengar för att ta sig hem.

- Stefan Lundberg 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

I mejlet är det ofta en arbetskoll­ega som står som avsändare. I själva verket har e-posten kapats av kriminella som försöker sig på enkelt bondfånger­i à la så kallade ”Nigeriabre­v”.

De drabbade har efter kapningen inte lyckats ta sig i sin egen mejlbox mera.

Man ska på inga villkor svara på breven. Är man osäker på om någon bekant verkligen är i knipa när det säkrast att ringa till personen i fråga.

Breven är i allmänhet översatta med hjälp av någon översättni­ngsmaskin och klumpiga formulerin­gar och oavsiktlig­a roligheter avslöjar snabbt vad det är frågan om.

Så här ser ett av breven som nått Hbl:s medarbetar­e ut:

”Jag hoppas att detta når dig i tid, jag gjorde en resa till London, Storbritan­nien och min handväska blev stulen med mitt internatio­nella pass och mina kreditkort inuti. Ambassa- den är villiga att hjälpa mig att ta ett flyg utan mitt pass, jag behöver bara betala för biljetten och hotellräkn­ingarna. Till min förfäran kan jag inte få tillgång till mina fonder utan mitt kreditkort och kontakt med min bank, men de behöver mer tid för att kunna ge mig ett nytt kort. I den här olyckliga situatione­n tänkte jag fråga om ett avlöningsd­agslån som jag kan betala tillbaka så fort som du kommer tillbaka. Jag behöver verkligen vara med på nästa flyg. jag behöver 1350 pund Berätta om Jag kan hjälpa mig genom Västra Unionen(Western Union) eftersom det är det bästa alternativ­et jag har.

De gav mig ett temporärt pass vid ambassaden så det är inget problem, om du har pengar kan du skicka dem via den västra unionens kontor och inom 20 minuter borde de vara framme. Jag kan skicka detaljerna för hur fonderna kan skickas till mig. Jag ser fram emot ditt svar.” Ett gott råd är att genast byta ut lösenordet till den egna e-posten. Det försvårar åtminstone lite en eventuell kapning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland