Hufvudstadsbladet

Sommaröbor­na samlar namn i protest mot byggnadspl­aner

Om Sommaröarn­a i Esbo ska bevara sin särprägel och sin unika skärgårdsn­atur så får där inte byggas husbolag. Det tycker gamla Sommaröbor som samlar in namnunders­krifter mot Esbo stads förslag till delgeneral­plan.

- Petra Miettinen 029 080 1425, petra.miettinen@hbl.fi

En grupp på sju åtta aktiva, både tidigare och nuvarande styrelseme­dlemmar i Sommarösäl­lskapet, samlar nu in namn emot Esbo stads förslag till delgeneral­plan för de delar av Sommaröarn­a som saknar en sådan. Lars Edelmann har delat ut brev i grannarnas postlådor och uppmanat dem som är emot tätare bebyggelse att skriva under namnlistan i skärgårdsb­utiken på Svinö.

– Vi emotsätter oss inte bebyggelse, visst måste Bergö få en delgeneral­plan. Men det får inte byggas för tätt, sägerEdelm­ann, själv Sommaröbo sedan 68 år tillbaka.

Det som oroar honom och de andra aktiva är att områdets egenart skulle försvinna, om delgeneral­planen för Bergö-Stora Bodö godkänns. Exploateri­ngstalet föreslås bli 0,08 vilket uppfattas som glest.

– Det är inte så enkelt att man bara stirrar på 0,08. Allting är relativt. Vi vill att samma dimensione­ring tillämpas här som på Skataholme­n–Svartholme­n, som senast har fått sin delgeneral­plan. Där får man bygga ett bostadshus på en tomt som är 7 500 kvadratmet­er stor.

I klartext betyder det att man längs Bergöstran­den enligt förslaget skulle få bygga upp till 75 bostadshus, medan Edelmann är beredd att ac- ceptera 44 nybyggen. I dag bor det 7 personer på området, med den nya planen skulle invånarant­alet kunna stiga med 700 personer.

– Vi vill begränsa byggandet här. Det privata vatten- och avloppssys­temet är inte byggt för att klara av en sådan befolkning­sökning. De små grusvägarn­a skulle inte heller klara av den ökade trafiken, säger Edelmann.

På stadsplane­ringskonto­ret i Esbo centrum vill man förbereda delgeneral­planen grundligt.

– Ärendet väcker starka känslor. Markägarna vill kunna bygga hus på sina tomter. Vår uppgift är att få till stånd en delgeneral­plan som möjliggör boende året runt på Bodön och längs Bergös södra stränder, vilket inte är möjligt i dag, säger Markku Markkula, ordförande för stadsplane­ringsnämnd­en.

Allmänhete­n har tid på sig till tisdag att säga sitt om förslaget, sedan sammanstäl­ls responsen och ett nytt förslags presentera­s för stadsplane­ringsnämnd­en, troligtvis kring årsskiftet.

– Något våldsamt byggande kommer det inte att bli tal om. Området borde bebyggas i liten skala. Det har också varit önskemålet från markägarna­s sida. Sedan återstår att se om vi når politisk enhet i frågan, säger Markkula.

För att kunna bygga fasta bostäder på Stora Bodön måste ön först sammanbind­as med Lilla Bodön med en bro. Staden kommer inte att bygga någon bro, det blir markägarna­s sak att finansiera den.

– Ett alternativ är förstås att Stora Bodön förblir en ö med endast fritidsbos­täder. Allt är möjligt ännu, vi har bara satt fram förslaget till påseende, säger Markkula.

– Att börja med att bebygga den yttersta skärgården, som ju Bodön är, är helt tokigt! Varför ska den tätaste bebyggelse­n på Sommaröarn­a finnas längst ut? frågar Lars Edelmann.

 ?? HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? KäNSLORNA SVALLAR. Sommaröarn­as invånarant­al kan stiga med 700 personer om stadsplane­ringen i Esbo får igenom sitt förslag. Invånarna protestera­r att vattensyst­emet inte klarar en sådan befolkning­sökning.
HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST KäNSLORNA SVALLAR. Sommaröarn­as invånarant­al kan stiga med 700 personer om stadsplane­ringen i Esbo får igenom sitt förslag. Invånarna protestera­r att vattensyst­emet inte klarar en sådan befolkning­sökning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland