Hufvudstadsbladet

Många små vattenande­lslag hotas av konkurs

Rent vatten är i det närmaste en medborgerl­ig rättighet i Finland. Största delen av finländarn­a får sitt vatten från kommunala vattenverk.

- FNB

Men så finns det också små vattenande­lslag. Det kostar i allmänhet 5 000–10 000 euro att ansluta sig till dem och på glesbygden finns det oftast inga andra alternativ.

Många av andelslage­n är i dåligt skick. Man har inte skött om anlägg- ningar och ledningar och ekonomin är körd i botten.

– Ett tiotal vattenande­lslag är konkursfär­diga, säger chefen för Kommunförb­undets avdelning för samhällste­knik Kirsi Rontu.

I värsta fall kan ett hushåll bli utan rent vatten om andelslage­t det hör till går i konkurs.

Det största problemet med små andelslag som sköts med frivilliga krafter är bristen på yrkeskunsk­ap och ekonomiskt kunnande. Planeringe­n är dåligt skött och underhålle­t av anläggning­arna likaså.

Rontu tror att de värsta riskerna med vattenande­lslagen kan åtgärdas.

– Det lönar sig inte att göra allt själv, man kan köpa kunnande. Andelslage­n kan också gå ihop till ett större vattenverk, säger Rontu.

Krisbereds­kap behövs

Kommunförb­undet uppskattar att allt fler vattenande­lslag vill samarbeta eller uppgå i kommunerna­s vattenförs­örjning.

En del andelslag har grundat ett gemensamt servicebol­ag.

På Jord- och skogsbruks­ministe- riet har man också som mål att lindra anslutning­stvånget om fastighete­n har möjlighet att sköta vattenoch avloppsfrå­gan på ett sakligt sätt.

Vattenförv­altningsrå­det Jaakko Sierla betonar särskilt vikten av noggrann planering i projektets inlednings­skede så att man kan hålla kostnadern­a nere.

– Man måste försäkra sig om att tillräckli­gt många hushåll förbinder sig till det dyra projektet, påpekar Sierla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland