Hufvudstadsbladet

Dubbel utmaning väntar i Förorten

Bostadsmin­ister Pia Viitanen är positiv efter att ha besökt förorter runtom i landet. Forskarna räknar med att husen måste renoveras samtidigt som man förebygger sociala problem.

- Anna Back TEXT 029 080 1309, anna.back@hbl.fi Cata Portin FOTO

Minister Pia Viitanen (SDP) med följe går med raska steg genom köpcentret Martinkesk­us i Mårtensdal i Vanda. Här finns det uppenbarli­gen inte mycket att se. De största affärsloka­lerna är tomma, några loppmarkna­der och restaurang­er delar byggnaden med ett daghem och en församling.

Det här är ett exempel på döende köpcentrum, en inte helt ovanlig syn i finländska förorter. När Martinkesk­us byggdes 1970 var det störst i Norden, och planerna på en framtida metrostati­on lovade en jämn ström kunder. Men metron drogs åt ett annat håll och tågstation­en byggdes längre bort.

I dag är frågan om köpcentret ska rivas för att i stället kunna bygga attraktiva bostäder på tomten. Det ska man göra med skolbyggna­den på tomten bredvid.

– Efterfråga­n på moderna bostäder med hiss och bastu är enorm, säger Juha-Veikko Nikulainen som är biträdande stadsdirek­tör i Vanda.

Han berättar att alla bostäder i grannkvart­eret gick åt under byggskedet, och att de flesta köparna flyttade mindre än en kilometer till sina nya hem.

Möts av engagemang

Det är den här typen av historier som bostadsmin­ister Pia Viitanen har samlat på sig när hon bekantat sig med förorter i flera städer under de senaste veckorna.

– Det här ger betydligt mer än en rapport i handen, säger Viitanen.

Viitanen, som gjorde förorterna till sin hjärtefråg­a när hon tog över ministerpo­sten i maj, hoppas bidra med idéer som kan förverklig­as i nästa regeringsp­rogram. Det handlar dels om hur många miljoner som måste vikas för renovering­sbidrag, dels om att olika ministerie­r ska lära sig se saker ur ett förortsper­spektiv.

– Det måste kännas tryggt att bo i förorterna, servicen får inte försvinna. De sociala ojämlikhet­erna får inte bli för stora mellan olika områden.

Enligt ministern är många förortsinv­ånare engagerade i sin närmiljö.

– Förorterna är så pass gamla i dag att folk upplever att de har sina rötter där. Jag träffade abiturient­er i Kråkkärret i Åbo som bestämt

vill protestera mot områdets dåliga rykte. Kan det engagerade intrycket bero på att det är de aktivaste invånarna som sluter upp när ministern kommer på besök? – Det stämmer. Men i Karhuvuori i Kotka, där arbetslösh­eten är över 30 procent, verkar folk ändå nöjda. Och till exempel i Mårtensdal har man gjort en omfattande enkät bland invånarna.

Den framtida metropolfö­rvaltninge­ns mandat kommer i allra högsta grad att beröra bostadsmin­isterns område.

– Får vi en metropolpl­an kan man jämna ut skillnader­na mellan bostadsomr­åden bättre än hittills, säger Viitanen.

SDP-ministern ser inte något principiel­lt hinder för att metropolfö­rvaltninge­n även ansvarar för sjukoch hälsovårde­n.

– Om vi får en stark förvaltnin­g skulle den säkert också kunna sköta vården.

Matti Kortteinen, professor i stadssocio­logi vid Helsingfor­s universite­t, väntar med spänning på

”Ingen annan väststat har en lika stor andel hus som är byggda på 1960- och 1970-talet och som behöver totalrenov­eras. Samtidigt har vi växande socioekono­miska klyftor. Sysselsätt­ningsgrade­n i vissa förorter är väldigt låg.”

MATTI KORTTEINEN Professor

vad en aktivare förortspol­itik betyder i praktiken.

– Ingen annan väststat har en lika stor andel hus som är byggda på 1960- och 1970-talet och som behöver totalrenov­eras. Samtidigt har vi växande socioekono­miska klyftor. Sysselsätt­ningsgrade­n i vissa förorter är väldigt låg, i Karhuvuori är andelen som går till jobbet mindre än andelen som stannar hemma. Det här är en helt ny situation, en dubbelutma­ning.

Mats Stjernberg vid institutio­nen för geovetensk­aper och geografi vid Helsingfor­s universite­t håller på att gå igenom hur förorterna har utvecklats sedan 1990.

– Det är en stor operation att bearbeta alla data. De senaste tio femton åren har motsvarand­e genomgång inte gjorts nationellt, säger Stjernberg som räknar med att ha doktorsavh­andlingen klar om några år.

Trots att han är i ett tidigt skede av analysen av de höghusområ­den som byggdes på 1960- och 1970-talet ser han en negativ trend.

– Arbetslösh­eten är hög, och har vuxit sedan 1990. Det finns också områden som folk flyttar bort från när de får högre inkomster.

Enligt Stjernberg visar internatio­nell forskning att åtgärder enbart för att förbättra bostadsbes­tåndet inte bär långt.

– Det behövs politiska åtgärder och jobb.

Västerkull­a nästa

I huvudstads­regionen är problemen inte lika stora som på andra håll i landet.

– Efterfråga­n på bostäder är större här. När städerna växer blir det relativa avståndet till förorterna mindre, säger Matti Kortteinen.

Men samtidigt finns det många förorter, från Södrik och Hagalund i Esbo till Rönnbacka och Jakobacka i Helsingfor­s. Vanda ansöker nu om statliga pengar för att utveckla Västerkull­a och Håkansböle.

– Vanda har inga problemför­orter. Men Västerkull­a behöver piffas upp, säger Juha-Veikko Nikulainen.

 ??  ??
 ??  ?? NYTT LOCKAR. Genom att riva gamla byggnader ger man plats för nya attraktiva bostadshus, fick Pia Viitanen höra i Mårtensdal i Vanda.
NYTT LOCKAR. Genom att riva gamla byggnader ger man plats för nya attraktiva bostadshus, fick Pia Viitanen höra i Mårtensdal i Vanda.
 ??  ?? På FäLTET. Minister Pia Viitanen tror att mycket kan göras i förorterna utan att det kostar stora pengar. Till exempel har hon fått höra att det finns en beställnin­g på förmånliga klubbrum.
På FäLTET. Minister Pia Viitanen tror att mycket kan göras i förorterna utan att det kostar stora pengar. Till exempel har hon fått höra att det finns en beställnin­g på förmånliga klubbrum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland