Hufvudstadsbladet

”Farligt att cykla här”

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi

Cykelkultu­ren i Helsingfor­s, eller snarast bristen på en sådan, får skarp kritik av den kanadensis­ke experten på stadsplane­ring, Brent Toderian. Toderian cyklade i innerstan i går och fann upplevelse­n skrämmande och förvirrand­e. Brent Toderian är tidigare stadsplane­ringschef i Vancouver, Kanada och något av en guru i frågor kring urbanism och stadsplane­ring. Han reser världen runt för att föreläsa om möjlighete­rna att bygga tätt, urbant och trivsamt. Till Helsingfor­s kom han förra veckan och i går redogjorde han för sina upplevelse­r.

– I Vancouver har vi klara prioritete­r för hur man bygger upp en bra stad. Fokus är ställt på fotgängare, cyklister och kollektivt­rafik. Biltrafik prioritera­r vi allra lägst. Men i Helsingfor­s är det tvärtom, här står bilismen högst i kurs, sade Toderian och berättade att han lånade en cykel och begav sig ut i trafiken i innerstan.

– En skrämmande och farlig upplevelse. I Vancouver tar vi gaturum från bilisterna åt cyklistern­a. I Helsingfor­s tar man trottoar från fotgängarn­a åt cyklistern­a, och där det inte är möjligt måste man cykla på gatan bland bilarna. Följden är att folk också cyklar mitt bland fotgängarn­a, säger han och beskriver cykelfärde­n som ytterst förvirrand­e.

– Än cyklar man på cykelväg, än på trottoaren och så plötsligt på gatan. Det uppstår farliga situatione­r, inte bara för cyklisten på gatan utan också för fotgängare­n på trottoaren. Mina värdar på Stadsplane­ringskonto­ret försökte skylla på att jag är främling i stan, men faktum är att stadens stora svaghet är usel cykeltrafi­k som också drabbar fotgängare. Kollektivt­rafiken fungerar däremot utmärkt.

– Bilen dominerar fortfarand­e stort, och var än jag har rört mig i Helsingfor­s känner man bilens närvaro väldigt starkt. Vancouver har långt fler bilar men bilen är inte alls lika närvarande och definitivt inte så högt prioritera­d, sade Toderian.

Vancouver har tätat innerstans bebyggelse målmedvete­t under de senaste decenniern­a, och Toderians råd till Helsingfor­s är att inte rädas att bygga högt.

– Men bygg högklassig­t och bra, låt inte skyskrapor­na stå för nära varandra, satsa på fina miljöer på gatunivå, och fram för allt, bygg inte höga hus där man tar hissen till källaren för att fortsätta i bilen. Folk ska ut på gatan för att gå, cykla och för att träffa andra och njuta av sin omgivning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland