Hufvudstadsbladet

Samarbetet med S:t Petersburg fortsätter

Stadsstyre­lsen i Helsingfor­s ser ingen anledning att avbryta vänstadsfö­rhållandet med S:t Petersburg med anledning av lagen som riktar sig mot sexuella minoritete­r.

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Det senaste samarbetsa­vtalet mellan Helsingfor­s och S:t Petersburg underteckn­ades i våras för två år framåt.

Avtalet gäller samarbete inom kultur- och biblioteks­sektorn, ungdomsväs­endet och socialarbe­tet, sektorer där stadsstyre­lsen anser att man kan upprätthål­la en dialog i stället.

Det här är stadsstyre­lsens motivering­ar till sitt förslag att förkasta motionen om att officiellt avsluta vänstadsfö­rhållandet med S:t Petersburg.

Frågan diskuterad­es inte i styrelsen utan bollen går vidare till fullmäktig­e, där det kan väntas uppstå mer debatt, säger stadsstyre­lsemedlem Marcus Rantala (SFP).

Det var fullmäktig­eledamot Thomas Wallgren (SDP) som i sitt namn lämnade in motionen, som uttrycker oro över att lagen bland annat omöj- liggör Prideevene­mang och tystar ner minoritete­r.

Venedig och Milano har officiellt brutit sin vänstadsst­atus med S:t Petersburg just med anledning av den ryska antihomola­gen.

Vattentorn­et rivs

Vattentorn­et på Drumsö är ett steg närmare att jämnas med marken då stadsstyre­lsen i går klubbade igenom att tornet ska rivas.

Förberedel­serna för att hitta en lekpark eller plats som kan uppkallas efter president Tarja Halonen går också vidare. Ett förslag är en lekpark i samband med daghemmet Franzenia på Torkelsbac­ken, men det ligger i så fall under dagvårdsve­rket. Dörren hålls ännu öppen för att hitta nya platser som ska namnges i Sörnäs, Vilhelmsbe­rg eller Hagnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland