Hufvudstadsbladet

Efter lång väntan

- 029 080 1352, matts.lindqvist@hbl.fi

”Det känns fantastisk­t, det här blir en kväll att fira. Vi har väntat på det i åtta år. Norge får en ny statsminis­ter, Erna Solberg.” STIAN FREDRIK SKALLE Høyre-anhängare

vaka möttes också sittande statsminis­tern Jens Stoltenber­g av applådåsko­r när han talade inför sina anhängare en halv timme innan de fösta siffrorna var kända.

– Oavsett hur det går har vi gjort en formidabel valkamp. Tusentals har deltagit, knackat dörr, stått vid våra valstugor och varit aktiva på sociala medierna.

– Vi har styrt i åtta år och under de åtta åren har Norge blivit ett bättre land, sade Stoltenber­g och nämnde bland annat att Norge har lägst arbetslösh­et i Europa.

Det är ändå inte helt klappat och klart att det blir en borgerlig regering. Høyre behöver nämligen stödet från alla de tre andra borgerliga partierna för att bilda majoritets­regering, och skillnader­na mellan dem är stora. Bland annat är Fremskritt­spartiet FrP:s krav på att använda mer oljepengar för investerin­gar svårt att smälta för de övriga.

FrP är redo att tumma på den så kallade handlingsr­egeln, som reglerar hur mycket av oljefonden på 4 500 miljarder kronor (560 miljarder euro) staten har rätt att använda. Handlingsr­egeln är helig för de andra borgerliga partierna.

Också FrP:s hårda linje i flyktingfr­ågor innebär problem i regeringsf­örhandling­arna, liksom partiets syn på miljöfrågo­r.

Stoltenber­g vägrar att ge sig. Han har sagt att han är redo att bilda en minoritets­regering om de borgerliga inte klarar av att enas. Och det har hänt förr att de borgerliga gått bet på att bilda regering, påpekade till exempel förre statsminis­tern Gro Harlem Brundtland i tidningen Aftenposte­n i går.

 ??  ??
 ??  ?? NY LEDARE? Høyres ordförande Erna Solberg tar med största sannolikhe­t statsminis­terposten av Jens Stoltenber­g, såvida det borgerliga blocket lyckas komma överens.
NY LEDARE? Høyres ordförande Erna Solberg tar med största sannolikhe­t statsminis­terposten av Jens Stoltenber­g, såvida det borgerliga blocket lyckas komma överens.
 ??  ?? REDo. Jens Stoltenber­gs Arbeiderpa­rti såg i går ut att bli största partiet, och han har svurit att inte ge upp statsminis­terkampen i första hand.
REDo. Jens Stoltenber­gs Arbeiderpa­rti såg i går ut att bli största partiet, och han har svurit att inte ge upp statsminis­terkampen i första hand.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland