Hufvudstadsbladet

Kerry gav Assad ultimatum

Utrikesmin­ister John Kerry hotar den syriske presidente­n med attack inom en vecka om inte alla kemiska vapen överräcks till det internatio­nella samfundet. Men opinionsun­dersökning­ar i kongressen avslöjar att hoten kan vara utan grund.

- Janne Wass 029 080 1408, janne.wass@hbl.fi Källor: AP, BBC, TT, Reuters, Washington Post, The Guardian. Al-Jazira,

Bashar al-Assad har en vecka på sig att överlämna alla Syriens kemiska vapen till det internatio­nella samfundet eller förbereda sig på en amerikansk attack, säger USA:s utrikesmin­ister John Kerry. Kerrys tal kom efter att al-Assad i en tv-intervju för den amerikansk­a tv-kanalen PBS hävdat att han inte stod bakom den attack som tros har krävt över 1 400 civilperso­ners liv. Kerry säger att man inte ska tro på al-Assads försäkring­ar.

– Syrien och Iran har medgett att en kemisk attack har ägt rum. De bara försöker skylla den på folk som inte har någon vetenskapl­ig kapacitet att utföra den, som enligt bevisen inte har några vapen att utföra den med – och viktigast av allt ur en logisk synvinkel: Berätta för mig hur de skulle gå tillväga för att utföra den från mitten av ett regimkontr­ollerat område mot sitt eget folk. Det strider mot all logik.

Men enligt en tysk rapport som ska presentera­s i morgon, finns det misstankar om att dådet har utförts från regimens sida, utan al-Assads vetskap. Enligt tyska underrätte­lsekällor har militären åtskilliga gånger ansökt om att få använda sig av kemiska vapen bara för att få avslag av presidente­n.

Ryskt stöd

Ryssland, Syriens starkaste allierade, välkomnar Kerrys förslag att Syrien skulle lämna över sina kemiska vapen. Utrikesmin­ister Sergej Lavrov sade sig ha uppmanat sin syriske motpart att gå med på ett sådant avtal.

– Vi vet inte om Syrien går med på detta, men om att placera de kemiska vapnen under internatio­nell kontroll bidrar till att undvika ett militärt angrepp, då börjar vi omedelbart arbeta med det, sade han.

Syriens utrikesmin­ister Walid alMuallem välkomnade det ryska initiative­t, men sade inte uttrycklig­en att Syrien går med på något sådant.

FN:s generalsek­reterare Ban Kimoon öppnade för att be säkerhetsr­ådet kräva att Syrien flyttar sina kemiska vapen så att de kan förstöras och att Syrien accepterar den inter- nationella konvention­en mot kemiska vapen.

Svagt kongresstö­d

På samma gång kommer nya uppgifter om att president Barack Obama kan ha en svår uppgift i att övertyga den amerikansk­a kongressen att godkänna en attack mot Syrien. Enligt en rundringni­ng av Washington Post säger bara 25 av de 435 medlemmarn­a i representa­nthuset att de med säkerhet kommer att rösta för en attack. Och bara runt en fjärdedel av senaten är med på Obamas noter.

En av orsakerna till kongressen­s tvekan är folkets låga stöd för en attack säger den inflytelse­rika senatorn Mike Rogers till Reuters. Och folkets låga stöd beror enligt honom delvis på Vita husets oklara signaler.

– Vi har en motvillig överbefälh­avare som försöker säga till det amerikansk­a folket: ”Jag ska göra någonting (åt problemet i Syrien), men jag ska inte göra mycket”. De vet helt enkelt inte vad det är vi försöker göra.

Kongressen tog i går för första gången upp frågan till diskussion.

 ?? AND COMMONWEAL­TH OFFICE
EPA/FOREIGN ?? På HAL iS. Utrikesmin­ister Kerry hotar med attack, men hans stöd i kongressen ser dåligt ut.
AND COMMONWEAL­TH OFFICE EPA/FOREIGN På HAL iS. Utrikesmin­ister Kerry hotar med attack, men hans stöd i kongressen ser dåligt ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland