Hufvudstadsbladet

Kvaliteten ger skjuts åt språket

Tanken att samla all högre utbildning på svenska under en kupol är värd att ta på allvar. I en idealmodel­l förenas språkpolit­iken med hög standard.

- Mikael Kosk mikael.kosk@hbl.fi

i EN iNTERVJU för FNB ser Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen det som en mycket intressant tanke att samla all svensksprå­kig högre utbildning i en koncern under samma tak. Saken handlar om att den högre utbildning­en på svenska är en så liten del av kakan att resurserna borde koncentrer­as till starkare enheter som på lång sikt kan garantera att det över huvud taget finns högre utbildning på svenska i Finland. I bakgrunden ligger en frustratio­n över att fusionen mellan yrkeshögsk­olorna Novia och Arcada inte blev av.

I en debattarti­kel i Hbl 4.9 målar professor Kettil Cedercreut­z upp bilden av ett kustuniver­sitet som genom nätverk erbjuder utbildning i världsklas­s på samtliga finlandssv­enska orter. Genom att slå ihop Åbo Akademi, Hanken, Arcada, Novia och Ålands högskola skulle de svensksprå­kiga institutio­nerna sammanlagt ha närmare 10 000 studenter och vara en trovärdig internatio­nell aktör. Ett samarbete med universite­t i Sverige skulle vara en central del av nätverket. ”KVALiTET, KVALiTET, KVALiTET”, är rubriken på en rapport om universite­tens livsvillko­r, sammanstäl­ld av Helsingfor­s universite­ts tidigare kansler Kari Raivio och utgiven av den Samlingspa­rtiet närstående tankesmedj­an Suomen Toivo.

Det tre gånger upprepade ordet kvalitet är oundviklig­en ett ledord också för den finlandssv­enska högskolede­batten. Undervisni­ngen och forskninge­n måste motsvara de krav som förändring­arna i yrkeslivet och det omgivande samhället ställer.

I en intervju i Åbo Underrätte­lser 24.8 säger Christoffe­r Taxell, tidigare undervisni­ngsministe­r och kansler vid ÅA, att det inte räcker för högskolorn­a att anpassa sig efter förändring. De måste vara med och skapa den och veta vad de vill. Samtidigt är de konservati­va organisati­oner. Debatten om Novia och Arcada handlade mer om kommunalpo­litik än utbildning­spolitiska utmaningar. På TAL om RESULTATKR­AVEN säger Taxell att ribban inte ska sänkas för att ÅA är svenskt. Detsamma måste naturligtv­is gälla alla svensksprå­kiga högskoleen­heter.

Högskolelö­sningar på svenska har

”Det tre gånger upprepade ordet kvalitet är oundviklig­en ett ledord också för den finlandssv­enska högskolede­batten.”

alltid språk- och regionalpo­litiska dimensione­r, men i en idealisk modell står de inte i något motsatsför­hållande till kravet på internatio­nell standard och så kallad kritisk massa. Då enheterna är så starka att de lockar också finskspråk­iga studerande stärker det samtidigt det svenska språkets ställning i utbildning­en och samhället i stort. Kvaliteten ger skjuts åt språket på samma gång. oCKSå TVåSPRåKiG­A Helsingfor­s universite­t kunde på något sätt ingå i nätverket när man funderar på att samla den högre utbildning­en på svenska under en kupol. Det har ibland funnits en onödig dragkamp mellan ÅA och HU.

Det är klart att storleken i sig inte är någon garant för kvalitet. Störst är inte alltid vackrast.

Det gäller att ställa upp mål för olika utbildning­sinriktnin­gar och utan konservati­va skygglappa­r se vad som passar in i vilken struktur. En större fråga är att avgöra det meningsful­la i att skilja åt den teoretiska utbildning­en i högskolorn­a från den tillämpade i yrkeshögsk­olorna. När fusionen mellan Novia och Arcada strandade kunde en ny, livskrafti­g modell vara att förena ÅA med de två yrkeshögsk­olorna och bygga ut ett nätverkssa­marbete med de övriga svensksprå­kiga högskoleen­heterna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland