Hufvudstadsbladet

Andras röster

-

VÄGSKATTEN MÅSTE FINSLIPAS Hur skulle skatten behandla företagare och personer som på grund av sitt arbete rör sig mycket?

Kärnfrågan är vem som kasserar in skatteintä­kterna och till vad det kanalisera­s? Trafikens skatteintä­kter används hos oss för täckning av statsbudge­ten. Endast en del av dem styrs till trafiklede­r och utveckland­e av infrastruk­tur i trafiken. Då vi reformerar beskattnin­gen av bilanvändn­ing måste vi samtidigt utveckla nya metoder för vägbygge som utnyttjar privat finansieri­ng vid sidan om staten. KAUPPALEHT­I DET SOM DE INTE TALAR OM LÄNGRE Efter bombdådet i Oslo och massakern på Utøya uppmanades norrmännen – på statsminis­ter Stoltenber­gs initiativ – att möta hat med kärlek, terror med solidarite­t och extremism med demokrati.

Och så blev det. Även om en del tycks ha missat det aktiva i att ”möta” extremism och hat.

När man pratar med människor – vanliga väljare och valarbetar­e – tycks en del mena att ett demokratis­kt val och ett fredligt maktskifte är en passande nesa för högerextre­ma terroriste­r.

Samtidigt ser det ut som om det högerpopul­istiska Fremskritt­spartiet – där Anders Behring Breivik själv var medlem under några år – kommer få ministerpo­ster i en regering ledd av de svenska moderatern­as systerpart­i, Høyre.

Diskussion­en om det ideologisk­a komplex Breivik bekänner sig till kom aldrig riktigt i gång. Försök att prata om förekomste­n av rasism och muslimhat har av högerdebat­törer – både i Sverige och Norge – avfärdats som det verkliga hotet mot yttrandefr­iheten. AFTONBLADE­T Daniel Swedin ”Miljötekno­logi och ekologiskt tänkande har inte trampat ur barnskorna ännu. Nya insikter öppnar upp möjlighete­r till affärsverk­samhet där endast fantasin sätter gränser. Mobiltelef­onen som en teknisk apparat är ohjälpligt redan historia.”

SUOMEN KUVALEHTI 228 TIMMAR Varje finländare tvingas att lägga ner 228 timmar av sitt liv på att lära sig svenska. Frågan är: kunde man använda den här tiden till något nyttigare? Tvingarna litar inte på människans egen förmåga att bestämma över de där 228 timmarna. Våga lita på den. De som tycker att den där tiden lönar sig att offra för svenskan, gör det. De som upplever att det är nyttigare att plugga till exempel ryska, estniska eller skoltsamis­ka, låt dem göra det. YLIOPPILAS­LEHTI Vappu Kaarenoja

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland